Středa, 24. dubna 2024

Firma pomůže ekologům z Meziříčí s mokřadem

Firma pomůže ekologům z Meziříčí s mokřadem
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Společnost Schott Danseur hodlá podpořit aktivity ochránců přírody na mokřadu Rybníky v Hrachovci. Vedení firmy se tak rozhodlo proto, že po dokončení výstavby továrny na solární panely bude v areálu firmy podstatně zúžen původní biokoridor vedoucí kolem řeky Bečvy.

Český svaz ochránců přírody z Valašského Meziříčí tuto aktivitu samozřejmě vítá. " Navštívili jsme lokalitu spolu s vedením firmy a pracovníky odboru životního prostředí městského úřadu. Seznámili jsme je s tím, co údržba mokřadu obnáší a jsme rádi, že se nám podařilo firmu pro podporu tohoto projektu získat," vyjádřil se jednatel svazu Milan Orálek.
Na mokřadu by se měly vykosit náletové a plevelné rostliny. " Chtěli bychom také provést likvidaci biomasy a prohloubit zazemňující se tůni," upřesnil Orálek. Dostatečná hloubka a rozsáhlá mělčinná zóna prohřáté vody při březích má sloužit jako vhodné místo pro rozmnožování obojživelníků. " Navíc je mokřad důležitou ornitologickou lokalitou regionálního významu. Vyskytuje se zde například čírka obecná, líska černá, potápka malá i velmi vzácně hnízdící vodouš rudonohý," dodal ornitolog Miroslav Dvorský.
Společnost Schott Danseur chce podporou kultivačních prací na mokřadu kompenzovat ztráty na životním prostředí způsobené výstavbou továrny v jejím areálu. " Částka, kterou společnost do úprav investuje, by však neměla přesáhnout sto tisíc korun," upřesnila mluvčí firmy Martina Kovářová.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů