Čtvrtek, 28. března 2024

České Budějovice: Příklad odvahy

České Budějovice: Příklad odvahy
Díky vyloučení nežádoucí dopravní zátěže centrálního území dochází k postupnému zvyšování bezpečnosti provozu na komunikacích, omezení deformací vozovek a menšímu zatížení hlukem, vibracemi a exhalacemi, uvádí se v hodnocení projektu, s nímž České Budějovice slavily úspěch v letošním ročníku soutěže Zklidňování dopravy ve městech a obcích. Druhotným efektem je podle zprávy postupný a nenásilný tlak na obměnu vozového parku a podnikatelských subjektů v oblasti, snaha o koordinaci zásobování obchodů a s tím související vznik logistických center (na kraji města vznikají překladiště z velkých aut na malá, zajišťující distribuci).

Do vymezené centrální oblasti města je zakázán vjezd vozidlům, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje 6 tun. Vjezd pro vozidla zajišťující obsluhu tohoto území je umožněn pouze na základě vydaného souhlasu magistrátu města. Tento souhlas vydává odbor správy veřejných statků magistrátu na základě podané žádosti po následném posouzení účelu cesty. Z hlediska funkce města je umožněn vjezd do vymezeného území a po prokázání oprávněnosti následujícím vozidlům: autobusy veřejné linkové osobní dopravy a trolejbusy; zájezdové autobusy; vozidla a technika pro provádění veřejných i soukromých staveb; vozidla zásobování, mající cíl nebo sídlo ve vymezeném území; stěhovací vozidla; vozidla a technika pro komunální údržbu, opravy a svoz komunálního odpadu; vozidla a technika pro údržbu a opravy ostatního majetku města; vozidla s právem přednostní jízdy.

Projekt je celkově unikátním příkladem politické vůle a odvahy prosadit tak radikální omezení pro těžkou dopravu ve městě, zdůrazňuje se ve zprávě.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů