Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podle studie společnosti PricewaterhouseCoopers jsou na spuštění systému obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů v České republice plně připravena jen čtyři procenta firem. Z průzkumu dále plyne, že 15 procent účastníků má či zpracovává celkovou strategii pro obchodní důsledky klimatických změn. Téměř 30 procent firem je přesvědčeno, že nejsou systémem motivovány k redukcím emisí a téměř pětina respondentů považuje systém za zbytečný.

Vlak vypravený z Francie s nákladem vyhořelého jaderného paliva včera navzdory protestům několika tisíc ekologických aktivistů bez větších problémů dorazil do německého města Dannenbergu. Celkem 12 kontejnerů jaderného odpadu zde bude přeloženo na nákladní automobily, které jej mají dovézt do úložiště v meziskladu v nedalekém Gorlebenu. Letošní protesty poznamenala nedělní tragédie ve Francii, kdy při blokádě kolejí přišel o život mladý Francouz. Přesto se němečtí aktivisté rozhodli, že od protestů proti průjezdu vlaku neustoupí. Podle Dietera Metka z občanské iniciativy Ochrana životního prostředí Lüchow-Dannenberg by rezignace na protesty byla špatnou reakcí na tragickou nehodu.

Evropská komise pracuje na dvou studiích, které mají posoudit sociální, ekonomický a environmentální dopad nové, v lednu 2004 schválené, směrnice 2004/12 a také její vliv na fungování jednotného vnitřního trhu. Implementace směrnice člsnkými státy EU by měla být dokončena do 18.8.2005.

Nizozemí, Německo a Belgie rychle reagovaly na zjištění, že došlo ke kontaminaci některých krmiv z brambor dioxinem a nařídily uzavřít farmy, které kontaminované krmivo nakoupily. Jedná se o 162 farem v Nizozemí, 8 v Belgii a 3 v Německu. Zároveň tyto státy zahájily vyšetřování a testování krmiv i zvířat. Zvířata, která byla kontaminovaným krmivem krmena nesmí vstoupit dál do potravinového řetězce, aby karcinogenní dioxin neohrozil lidské životy.

Chomutov - Podzimní mlhy a inverzní ráz počasí opět upozorňují, že by se veřejnost měla zajímat o to, co dýcháme.
"Stav ovzduší se na Chomutovsku po odsíření elektráren výrazně zlepšil, ale i nadále je zapotřebí koncentrace oxidu dusíku, síry a ozonu měřit. I zvýšené množství škodlivin má vliv na zdraví člověka," říká Anežka Turková z odboru životního prostředí MěÚ v Chomutově. "Vyšší hodnoty dusíku působí dýchací potíže, síra může poleptat sliznici a například stále nižší vrstva ozonu propouští více škodlivých ultrafialových paprsků, které jsou pro zdraví člověka velice nebezpečné. Mohou způsobit i rakovinu." Aktuální stav ovzduší lze nepřetržitě zjistit na telefonním čísle 14 110 nebo 800 195 342. Vždy se jedná o placenou službu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů