Pátek, 29. března 2024

Blažkovy Venkovy jako oslava poutnictví

Blažkovy Venkovy jako oslava poutnictví
Nová kniha sociálního ekologa Bohuslava Blažka Venkovy (vydala ERA) je připomenutím a současně oslavou poutnictví krajinou. Se svým synem - fotografem a architektem Kryštofem - prošli (doslova) a promysleli trojici českých regionů: severočeské Českokamenicko, na jihu středních Čech ležící Chopos a jihočeská Soběslavská blata.
Autorský přístup jako by spojoval kvality prvního dojmu - nadšení, otevřenost, novost, spontánnost - s širokou znalostí tématu a společensko-historického kontextu viděného. Množné číslo v názvu knihy je pak vyjádřením hloubky a diferenciace - příspěvek k tomu, aby venkov přestal být jakýmsi abstraktním mytizovaným nebo naopak zapomenutým či degradovaným prostorem.
Regiony nejsou vnímány ani představovány na hodnotící barevné škále, autoři nevytvářejí žádnou ideologii, pouze "chodí a dívají se" a tento proces (nejenom jeho výsledek) zprostředkovávají čtenáři. Spolu s nimi můžeme uvažovat třeba nad funkcí návsi (s několika konkrétními příklady) nebo přehodnotit svérázné recyklování plastů v mimoměstských podmínkách.
Publikace Venkovy působí jako každý novotvar - provokativně, inspirativně, polemicky, neklidně. Dosud výrazně opomíjené téma bylo otevřeno.

HN: Ve své knize jste rezignoval na některé venkovy - různé typy moravského či slezského venkova, venkov "ve městě". Můžete přiblížit kritéria svého výběru?
Metoda naší práce s fotografem je v této knize založena na tom, že procházíme konkrétními lokalitami, ve kterých máme paradoxně výhodu jejich neznalosti, tedy svěží oči. Na druhou stranu potřebujeme, aby onen kraj jako celek byl součástí našeho životního příběhu, abychom tam přicházeli plni dlouho střádaných otázek. Kniha také nechce být regionální komparací, ale esejem o venkově, který se snaží prokázat jeho bytostnou pluralitu.

HN: Kteří myslitelé vás při této práci nejvíc ovlivnili a se kterými naopak polemizujete?
Čtenář bude možná příjemně překvapen prvními - pokud vím - do češtiny přeloženými pasážemi z renomovaného fenomenologa prostoru O. F. Bollnowa. Jeho kniha Člověk a prostor vznikla jako doplnění Heideggerova díla Bytí a čas. Dá se chápat i jako polemika s tímto myslitelem proslulým temností jazyka. Druhý okruh autorů, který bude pro leckoho objevem, jsou hluboce myslící čeští ruralisté z první republiky: Bláha, Herben, Reich, Rolíček, Spirhanzl Duriš. Mými ideovými protivníky nejsou myslitelé, ale byrokrati: polemizuji s jejich posedlostí vše na venkově regulovat a snahami nenápadně obnovit zrůdnou střediskovou soustavu osídlení. A pak milovníci přirozenosti, mezi něž jsem před prací na knize také patřil, kteří se nechápavě posmívají tomu, jak jsou na venkově recyklačně využívány plasty a průmyslové odpady.

HN: Jedná se o posun od estétství k praktičnosti, nebo je to složitější?
Pokud vnímáte venkov očima lidí z města a naopak, narůstají vrstvy polopravd, stereotypů, lehkého opovržení i závisti. Ve vztahu mezi těmito dvěma světy se vždy střídalo odsuzování s idylizací. Tuto jalovou bariéru jsme se v knize snažili narušit nejenom slovními, ale i vjemovými argumenty.

HN: Vaše kniha je vlastně "rodinným dílem", kromě vás se na ní podílel i druhý syn jako autor grafické úpravy. Předpokládám, že nějakým způsobem na ní participovala i vaše žena, která je spoluautorkou devíti vašich společných knih.
Projela a prochodila s námi všechny tři regiony, doplnila naše mužské jednodimenzionální vidění svou intuicí a při čtení rukopisu pak přidala i svou schopnost detekovat místa bez logických švů i uklouznutí do sentimentality. Všichni tři jsme přitom prodělali jakousi školu obnovy vidění venkova.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů