Středa, 24. dubna 2024

Kůrovec škodí českým lesům už po staletí

Kůrovec škodí českým lesům už po staletí
Zatímco v roce 2002 museli dělníci státních Lesů porazit necelých sto metrů krychlových dřeva napadených kůrovcem, loni to bylo pětkrát více - přesně 587 kubíků dřeva. Hlavním důvodem bylo loňské extrémně teplé a suché léto, v němž se lýkožroutu smrkovému náramně daří.
"Historie nepamatuje tak velký nárůst kůrovcové těžby," říká Ladislav Půlpán ze státního podniku Lesy.
S loňským vysokým výskytem kůrovce se někteří soukromí majitelé lesů potýkají i letos. Protože včas nezasáhli, kůrovec se znovu rozmnožil a napadl další stromy.
Kůrovcových kalamit bylo v českých lesích už několik. První velkou lesníci zaregistrovali začátkem 19. století v letech 1821 až 1823, kdy bylo v Jeseníkách napadeno 45 tisíc metrů krychlových dřeva.
Na Šumavě byla podle Národního lesnického komitétu první významná kalamita zaznamenána v letech 1834 až 1839. Po rozsáhlých větrných polomech v okolí Vimperku a Volar bylo v této oblasti napadeno téměř 300 tisíc metrů krychlových dřeva.
Kůrovec ničil české lesy i v dalších letech. Například po druhé světové válce musely být pokáceno více než dva milióny metrů krychlových dřeva.
Poslední kůrovcová kalamita začala v roce 1992 a skončila až v roce 1996. Za čtyři roky bylo poraženo 6,75 miliónu kubíků dřeva, přičemž jen v roce 1995 to byly bezmála dva milióny metrů krychlových.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů