Pátek, 29. března 2024

Ministr Ambrozek podpořil obec, těžba v Podkrkonoší se musí znovu projednat

Ministr Ambrozek podpořil obec, těžba v Podkrkonoší se musí znovu projednat

PRAHA/TRUTNOV – Ministr životního prostředí Libor Ambrozek dal zapravdu Dolní Kalné a zrušil povolení k provádění průzkumné těžby českých granátů v okolí této podkrkonošské obce. Ministr potvrdil, že královéhradecké pracoviště jeho úřadu vydalo zmatečné rozhodnutí a navíc nevyřešilo podané námitky. O tom, zda se průzkum bude provádět či nikoliv, se tak bude muset rozhodovat znovu. Místní občanské sdružení Pod Rovněmi se v případě těžby obává devastace přírody, zničení turistického ruchu a přirozeného života tří dotčených obcí. Svoji podporu občanům vyjádřil v této kauze i exprezident České republiky Václav Havel (1).

„Rozhodnutím ministra sice není hrozba těžby v blízkosti naší obce definitivně zažehnána, ale je to velmi nadějný první krok,“ komentuje verdikt ministra Ambrozka starosta Dolní Kalné Josef Klimenta. „Věřím, že při novém kole jednání bude regionální pracoviště ministerstva brát naše argumenty více v potaz a průzkumy nepovolí. Těžba by pro nás byla pohromou,“ dodává starosta. Dolní Kalná totiž vsadila na pěknou přírodu – turistický ruch přináší obci zhruba milion korun ročně a vytváří v sezóně několik pracovních míst. Odkrytím nových ložisek povrchové těžby Družstva umělecké výroby Granát Turnov by všechno, co obec dlouhé roky buduje, vzalo za své.

„Jsme připraveni se nadále bránit, protože se bojíme, že pokud budou povoleny průzkumy, nic už nezabrání samotné těžbě,“ obává se Ing. Jaroslav Fingr, člen výboru občanského sdružení Pod Rovněmi, jež zastupuje většinu Horní Olešnice a část obyvatel Dolní Olešnice a Dolní Kalné. „Bude-li proveden průzkum, vážně hrozí vyhlášení chráněného ložiskového území. To zásadně omezí zdravý rozvoj celého území, i kdyby se těžba odložila. Dojde-li k otevření povrchové těžby uprostřed vesnické zástavby, bude to na desítky let a škody nelze ani domyslet. Všechna ložiska jsou dobře známa a popsána, o existenci granátů v této oblasti všichni vědí. Pakliže nejsme ochotni připustit vlastní těžbu, další průzkumy jsou zbytečné“ říká Fingr.

Údolí Ždírnického, Bukovinského a Kalenského potoka, kam Granát Turnov plánuje své těžební prostory rozšiřovat, jsou významnými přírodními lokalitami. Žije zde celá řada chráněných druhů rostlin a živočichů, zvažovalo se dokonce zařazení celé oblasti do evropské sítě chráněných území Natura 2000. Stejně jako v případě Dolní Kalné zrušil ministr Ambrozek i povolení k průzkumu ložisek v okolí Dolní Olešnice. Oba případy se tak vrátí zpět k pracovišti Ministerstva životního prostředí v Hradci Králové, které bude muset odstranit všechny rozpory se zákonem a rozhodovat znovu.

Poznámka:

(1) Kopii dopisu Václava Havla a rozhodnutí ministra životního prostředí ČR Vám v případě Vašeho zájmu můžeme zaslat faxem nebo e-mailem (každé ze dvou rozhodnutí ministra má tři strany).

Zdroj: Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů