Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vysoké Tatry jsou zničeny, obnova potrvá desítky let

Vysoké Tatry jsou zničeny, obnova potrvá desítky let
Stačilo pět hodin a Vysoké Tatry jsou zpustošené k nepoznání. Katastrofu, kterou způsobila silná vichřice v nejvýznamnějším národním parku Slovenska, zažili pamětníci naposledy před sedmdesáti lety. Zmizely tisíce hektarů lesa, škody na majetku se počítají v miliardách, poškození přírody je nevyčíslitelné. Budoucnosti se obávají ekologové i místní hoteliéři.
"Je to největší přírodní katastrofa na Slovensku za posledních sto let," tvrdí dokonce ministr životního prostředí László Miklós. Podle ekologů potrvá několik desetiletí, než se Vysoké Tatry vzpamatují. Vítr zcela vymazal 2,5 kilometru široký a padesát kilometrů dlouhý pás lesa. Hrozí změna klimatu a při jarním tání také povodně v podtatranské oblasti.
Tatranský národní park je také nejnavštěvovanější oblastí Slovenska. Poškozeny jsou lyžařské vleky i sportoviště. Jak velký bude odliv turistů, si nyní nikdo netroufá odhadnout. Tatranští hoteliéři se obávají o zimní sezónu, ale shodují se, že velehorám obnova prospěje. "Budoucnost nevidím tragicky, obnovené sjezdovky budou jistě krásnější," míní například ředitel hotelu Bellevue Štefan Hvorecký. Větší starosti mají dřevaři. Vichřice pokácela téměř tolik jehličnatého dřeva, kolik se ročně vytěží v celé zemi.
Slovenská vláda dnes nejspíš uvolní deset miliónů korun na okamžitou pomoc Tatrám. Postiženy jsou ale také regiony Orava a Horehronie. Odstraňování přímých následků potrvá asi dva roky a vláda se pokusí využít fondy EU.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů