Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rybáři volají o pomoc, kvůli bobrům hynou ryby

Rybáři volají o pomoc, kvůli bobrům hynou ryby
Hlodavci nemají v přírodě nepřítele

Rybáři z Lednice na Břeclavsku žádají odbor životního prostředí břeclavské radnice o pomoc. Bobři jim působí značné škody na stavech ryb. Příčinou problémů jsou hráze na říčních kanálech v lužním lese.
Podle Lubomíra Řeháka se na odbor břeclavské radnice, v jehož kompetenci je i jejich rajon, obrací s žádostí, aby jim pomohli vyřešit problém s bobry. Na kanálech totiž vytvářejí hráze, kterými se jim několikrát podařilo prakticky zastavit průtok vody. Hladina za soustavou hrází poklesla až o metr a rybám docházel kyslík. Některé to dokonce nepřežily.
Asi 150 kilogramů ryb našli nedávno členové organizace Moravského rybářského svazu v Lednici v lokalitě Zlatý roh mrtvých. Další ryby už byly při hladině a zachránit je mohlo jen neprodlené rozebrání překážky v toku. Zákon ale zakazuje likvidovat bobří hráze s výjimkou jednání ve stavu krajní nouze. "Je to marný boj. Jeden den jim hráz rozeberete a druhý den jsou tam dvě. Na přítokovém kanálu k lokalitě Zlatý roh udělali bobři na kilometru toku hráze hned čtyři. Nejprve navršili hromadu větví a pak ji dokonale utěsnili blátem," řekl zástupce lednických rybářů Bohuslav Benada. Když ve snaze zachránit hynoucí ryby rozebrali rybáři hráz, měl výsledek jejich zásahu také jen omezený efekt. Po několika dnech byla na místě nová překážka v toku.
Podle hospodáře organizace Řeháka nelze ale trvale odůvodňovat zásahy do hrází stavem krajní nouze, proto chtějí problém řešit a požádali patřičný odbor o pomoc. "My se bobry budeme určitě zabývat. Vede nás k tomu i neutěšený stav Národní přírodní památky Pastvisko u Lednice. Je chráněná jako přírodní mokřad, jenže zásluhou jejich hrází je každý rok již v květnu zcela suchá. Chystáme jednání s rybáři, zástupci Lesů České republiky a Agenturou ochrany přírody a krajiny," řekl vedoucí životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.
Pastvisko má statut lokality s druhým nejvyšším stupněm ochrany přírody, bobři jej ale ohrožují. "Není to ale jen Pastvisko. Prakticky celá oblast od Bulhar po Lednici se potýká s problémy zaviněnými přemnožením bobrů. Proto chceme spolupracovat s brněnskou organizací AOPK, jejíž člen má jako jediný oprávnění zasahovat do prostředí kolonií bobrů," řekl Vyhnálek.

Důvod pro ochranu prý pominul

Bobr je platnými zákony chráněn jako zvláštní živočich. Podle rybářů a představitelů mnoha dalších institucí ale legislativa nekopíruje současnou situaci. Výjimečnost bobrů prý pominula. Hlodavci již vytvořili početné kolonie a působí nemalé škody. Své zkušenosti mají lesníci z Lanžhota, kterým poničili nově vysázené porosty v oboře Soutok. Zástupce 1. Plavební, která provozuje lodní dopravu na Zámecké Dyji v parku u lednického zámku, již několik let musí před každou sezónou, a často i uprostřed sezóny, odstraňovat uhryzané stromy spadené do řeky.
Bobr u nás nemá přirozeného nepřítele. Vyhnálek je přesvědčen, že řešením není ani předchozí pokus o odchyt hlodavců, likvidujících v zámeckém parku unikátní stromy. Několik odvezených kusů dovede kolonie doplnit svými přírůstky, obzvláště pokud opravdu nemají žádného nepřítele.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů