Čtvrtek, 25. dubna 2024

Myslivců na Znojemsku každým rokem přibývá

Myslivců na Znojemsku každým rokem přibývá
Znojmo Sezona honů je v plném proudu, myslivecká sdružení bilancují svou činnost a na svých setkáních sečítají počty brigádnických hodin v lese a ulovených kusů divočiny. Více již prozradil jednatel mysliveckého spolku Znojmo Petr Schmuttermeier.

Kolik myslivců je zapsáno u okresního mysliveckého spolku?

Dnes je jich kolem 1650. Každým dnem se to mění. Mohu spíše říci, že myslivců přibývá.

Jaké povinnosti má jednatel mysliveckého spolku?

Mým úkolem je pomoci při organizaci výuky nových myslivců a hospodářů včetně zkoušek, provádění zkoušek psů, provádění kontrolních a cvičných zkoušek myslivců. Důležitá je i propagace myslivosti na veřejnosti.

Mnohé z honiteb jsou v blízkosti Národního parku Podyjí. Je na nich nějaký zvláštní režim?

Honitba uprostřed parku NP je řízena přímo ministerstvem životního prostředí. Laický myslivec sem nemá přístup, pokud není turistou a nechce si udělat vycházku po zdejších turistickcýh stezkách. Sousedící honitby leží v takzvaném ochranném pásmu a zde se řídíme zákony, které jsou platné i v NP. Specifické je jen to, že některé z plánů v honitbě musíme konzultovat s ochránci.

Je zájem o myslivost mezi mladými lidmi?

Jak už jsem naznačil, myslivců neubývá, spíše naopak. K mladým, kteří jsou přiváděni do spolku svými rodiči či příbuznými, přibývá i mnoho těch, kterým už bylo padesát. Každoročně jich je tak kolem 40 až 50. Máme mezi sebou i ženy, a těch je jedenáct. Mezi členy některých spolků jsou i Rakušané. Těch je kolem dvaceti.

Dotkl se myslivců nějakým způsobem i vstup ČR do EU?

Tato událost i nás dost podstatně ovlivnila. Namátkou: změnil se veterinární zákon, který mi připadá, že je velmi přísný. Myslivci přišli o letité právo, kdy z uloveného kusu mohli mít jedlé části vnitřností. Po květnu musí do výkupního závodu odevzdat vše, i když sousední rakouští myslivci o toto právo nepřišli.

Co černá zvěř? Je jí i na Znojemsku nadbytek?

Ani Znojemsku se tento problém nevyhnul. Protože divoké prase kromě člověka nemá svého predátora, rychle se množí.

Co vás nejvíce trápí?

Podle mého názoru je největší problém ve vztazích mezi jednotlivými myslivci, vlastníky půdy a tak dále. Tento problém nelze vyřešit ze dne na den. Než se vše dostane do normálních kolejí, bude to trvat ještě dlouhá léta.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů