Čtvrtek, 28. března 2024

Vraky lidé musí likvidovat ekologicky

Vraky lidé musí likvidovat ekologicky
Děčín - Ekologická likvidace autovraků je jediná možnost, jak se zbavit dosluhujícího vozidla. Někteří lidé přesto automobily nechávají prakticky kdekoliv.
Na Děčínsku je zatím jediná firma, která se o vraky postará.
"Od srpna letošního roku, kdy jsme zahájili činnost, jsme zlikvidovali přibližně třicet automobilů," uvedl včera František Nedělka, jednatel malšovické firmy Auto extra. Doplnil, že firma musela splnit řadu podmínek, které stanovil odbor životního prostředí Ústeckého kraje.
Pracovníci vrakoviště automobil rozeberou.
"Vyjmeme nebezpečný odpad, například autobaterii, airbagy, nádrž na pohonné hmoty, odčerpáme palivo a provozní kapaliny. Autovrak roztřídíme na části a předáme ke zpracování odborným firmám," popsal Nedělka.
Do recyklační linky putují třeba součásti z hliníku, železa a dalších barevných kovů.
"Díly vozu, které nevykazují velké opotřebení, vymontujeme k dalšímu používání, obvykle se to týká čelního skla," poznamenal Nedělka. Ekologická likvidace osobního automobilu stojí od jednoho do dvou tisíc korun.
I přes nízkou cenu lidé autovrakoviště příliš nevyužívají a raději vrak na ulici odstaví. Zbavit ulice vraků je dosti zdlouhavé.
"Pokud vozidlo vykazuje známky vraku, po dva měsíce je na úřední desce a samotném automobilu výzva k odstranění, po odtažení se ještě musí tři měsíce skladovat," uvedl ředitel Městské policie v Děčíně Marcel Horák. Vlastníkovi vraku hrozí poté pokuta za zábor veřejného prostranství a také úhrada nákladů spojených s odtažením a likvidací vraku.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů