Pátek, 19. dubna 2024

Zlínský kraj vyhrál solární ligu

Zlínský kraj vyhrál solární ligu
Zlínský kraj V historicky prvním ročníku Solární ligy ČR 2004, soutěže měst a obcí ve vybavenosti technikou k využití sluneční energie, suverénně zvítězil Zlínský kraj. Titul Solární mistr České republiky připadl obci Rusava na Kroměřížsku. Ostatním soutěžícím vypálila rybník hned ve třech vypsaných kategoriích. Barvy zlínského regionu obstojně obhájila obec Hřivínův Újezd, která se v rámci moravského žebříčku umístila na třetím místě.
Úspěch v podobě hattricku Rusavě zajistil objekt nekrytého koupaliště vybaveného solárními panely, který do soutěže přihlásil starosta Bohumil Škarpich. " Titul Solárního mistra ČR mě velice potěšil. Alternativní zdroje energie se v obci snažíme využívat ve velké míře. Slunečními kolektory jsme také zčásti vybavili budovu základní školy," uvedl starosta s tím, že si ve čtvrtek v Praze vyzvedne hlavní cenu v podobě dvou dalších kolektorů za 75 tisíc korun.
Sluneční body pro obec Hřivínův Újezd získal Vojtěch Bernátek, který své obydlí vybavil čtyřmi solárními panely. " Kromě sluneční energie využívám také malé větrné elektrárny na ohřev vody. V zimním období se orientuji na spalování biomasy. Snažím se tak šetřit zdevastované životní prostředí," vysvětlil Bernátek.
První zkušební ročník soutěže vyhlásilo občanské sdružení Liga ekologických alternativ, které se zabývá zejména popularizací obnovitelných zdrojů. " Smyslem zavedení soutěže je snaha zvýšit zájem veřejnosti o využívání nejtypičtějšího obnovitelného čistého zdroje energie - Slunce," uvedl organizátor soutěže Jiří Dvořák s tím, že se při zakládání solární ligy nechal inspirovat obdobnou úspěšnou soutěží v sousedním Německu.
Průběh solární ligy mohla veřejnost sledovat na speciální webové stránce soutěže. " Podle klíče zveřejněného na tomto portále jsme připisovali body obcím a městům. Získané body za vybavenost termickými a fotovoltaickými systémy jsme v zájmu srovnatelnosti výsledků přepočítávali na jednoho obyvatele dané obce," vysvětlil Dvořák.
Veřejné vyhlášení solárních mistrů Moravy a Zlínského kraje se uskuteční 27. listopadu od 18 hodin při festivalu Týká se to také tebe v sále zkušebny Reduty v Uherském Hradišti. Účast na akci přislíbil také ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů