Čtvrtek, 25. dubna 2024

Břeclavští strážníci bojují proti autovrakům

Břeclavští strážníci bojují proti autovrakům
Břeclav V Břeclavi už se nechtějí potýkat s vraky starých automobilů, které se s železnou pravidelností objevují v ulicích. Strážníci městské policie pravidelně kontrolují množství a stav těchto vraků a usilují o to, aby byly v co nejkratším možném termínu odstraněny. Ve většině případů jsou úspěšní, i když se v břeclavských ulicích objevují stále nové a nové vraky.
" Pravdou je, že v Břeclavi je dost vozidel, které hyzdí město a zabírají místo. Například jen za měsíc říjen jsme evidovali 41 vozidel, které vykazovaly znaky vraku," konstatoval velitel Městské policie v Břeclavi Bohumír Smola. Jeho strážníci jsou v takových případech povinni vylepit na vrak oznámení, aby jej jeho majitel do dvou měsíců odstranil. " Většina lidí na takové oznámení reaguje a auta skutečně zmizí. I když je pravdou, že část z nich se může jen přesunout do jiné ulice. Řekl bych ale, že jsme v tomto směru poměrně úspěšní," poznamenal velitel strážníků, kterým se podaří zajistit odstranění vraku téměř asi v osmdesáti procentech případů. Neodstraní- li vrak sám jeho majitel, postará se o tuto záležitost město Břeclav jako majitel komunikace na náklady majitele vraku. Pokud ovšem majitele zjistí. " Většina těchto vraků nemá poznávací značky, ale majitele vozu lze zjistit i jinak, např. podle čísla motoru vozidla apod.," varoval Bohumír Smola případné provinilce, kteří se tím, že odstaví vrak svého vozu na ulici, mohou dopustit hned několika přestupků. " V prvním případě se jedná o porušení zákona o pozemních komunikacích. V případě, že vrak zabírá veřejné prostranství, může jít i o porušení místní vyhlášky a v neposlední řadě majitel v podstatě vytváří skládku nebezpečného odpadu. Sankce se v tomto případě pohybují v řádech desetitisíců korun na pokutách," dodal Smola.
Pohled na vraky aut, které nejsou v provozu zjevně už hodně dlouhou dobu, není nijak vábný a riziko postihu jejich majitelů je skutečně vysoké. V Břeclavi se přitom nabízí ideální možnost likvidace autovraku. Přímo ve městě má své sídlo společnost S D Ferotech, kterou k této činnosti opravňuje certifikát ministerstva životního prostředí a navíc likvidaci vraků nabízí bezplatně! " Myslím, že problém je spíše v lidské pohodlnosti, možná i nevědomosti. Podle mého názoru je pro majitele jednodušší nechat vrak zlikvidovat a mít na to doklad, než doufat, že na něj nepřijdeme a že se mu vyhne jakýkoliv postih," vyjádřil svůj názor velitel.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů