Pátek, 29. března 2024

Škola vychovává odborníky oborů zemědělství a ekologie

Škola vychovává odborníky oborů zemědělství a ekologie
Střední zemědělská škola a SOU Žatec nabízí studentům dva obory: Agropodnikání a Ekologii a ochranu krajiny. Školu v letošním roce navštěvuje 219 žáků.
Žáci oboru Agropodnikání studují tento obor v čisté formě a zaměření. Nyní do něj dochází 107 žáků. Obor připravuje odborníky pro zemědělství. Okres Louny, kde se škola nachází, je z pohledu zemědělství nejvýznamnější z Ústeckého kraje. Od letošního školního roku obor Agropodnikání nabízí tato škola jako jediná v okrese a okolním regionu. V oblasti s rozšířenou produkcí chmele poskytuje výuku chmelařství, nově nabízí pro zvýšení atraktivity a lepšího využití absolventů na základě poptávky zaměření orientované na Agroturistiku - chov koní a ekologické systémy hospodaření.
Studiem tohoto oboru získávají žáci kvalitní střední vzdělání a asi 20 % pokračuje ve studiu na vyšších odborných školách. V oblasti nových metod vzdělávání jsou ve větší míře využívána kvalifikovaná pracoviště při praxích individuálních, učebních i blokových a spolupráce s organizacemi výrobními, zpracovatelskými a výzkumnými. V záměru školy je zachovat zemědělský obor, agropodnikání pro potřeby celého regionu vzhledem k historii, oblasti s nejvyšším podílem nejkvalitnějších zemědělských půd a nejvyšším procentem zornění.
Vstupem republiky do Evropské unie se zvýšila aktuálnost druhého oboru školy Ekologie a ochrana krajiny. O tento obor je veliký zájem z řad žáků a je bez problémů obsazován. Nyní ho navštěvuje 112 žáků. Absolventi nacházejí uplatnění v různých sférách ochrany, údržby a tvorby krajiny. během studia žáci získávají teoretické i praktické znalosti, plní mnoho úkolů a seznamují se s problematikou Ústeckého kraje v oblasti ekologie. Pomáhají při ekologických akcích a činnostech ve městě, provádí separaci odpadu na celé škole, podílejí se na úpravě a výsadbě zeleně a seznamují se s novými metodami při úpravě zahrady. Velký důraz u oboru je kladen na zpracování maturitní práce a přípravě studentů k obhajobě maturity.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů