Pátek, 19. dubna 2024

Labské pískovce se letos měnily

Labské pískovce se letos měnily
Také v letošním roce život v Labských pískovcích provázely mnohé úpravy a změny. Stalo se tak v rámci programu péče o krajinu. Plnění stanovených úkolů hodnotili ochránci přírody právě v těchto dnech.
"Šlo o souhrn zhruba sedmdesáti dílčích akcí, na kterých jsme se s kolegy počátkem roku dohodli s určením jednotlivých priorit a významu zásahů pro samotnou přírodu," vysvětlil Vladislav Kopecký z děčínské správy chráněné krajinné oblasti.
U bilance některých naplánovaných úkolů se objevila poznámka o tom, že k jejich splnění nedošlo. Z nejrůznějších důvodů se to týkalo asi desítky akcí. Například zatím nedošlo k instalaci zhruba sedmdesáti stojanů k označení hranic připravované národní přírodní rezervace kaňonu Labe. "Také se nám nepodařilo zajistit podsadbu jedle, dubu a lípy v Pavlině údolí. Ovšem i tak jsme do péče o krajinu investovali skoro tři miliony korun. A to není rozhodně málo peněz," argumentoval šéf správy Labských pískovců Werner Hentschel.
Mnohé zásahy se staly pravidelnou součástí péče o krajinu. Platilo to zejména o ručním kosení a následné likvidaci sklízené hmoty na území přírodních rezervací. V těchto případech se ochránci přírody neobešli bez pomoci zemědělců a dalších odborníků.
Ve vytipovaných lokalitách Labských pískovců se potřebných úprav dočkaly i některé vodní plochy a tůňky. Mezi další programově cílené práce patřila likvidace nežádoucích dřevin, které musely ustoupit těm původním. V některých místech se tak stalo vytvářením podmínek pro přirozené zmlazování, jinde nebyla jiná možnost, než přikročit k umělé výsadbě.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů