Pátek, 29. března 2024

Moderní sběrné nádoby na bioodpady

Pro dobré kompostování je podmínkou dobrý vstupní materiál - v případě sběru bioodpadu z domácností je třeba nepodceňovat výběr sběrných nádob.
Moderní sběrné nádoby na bioodpady
Při tříděném sběru biologického složky komunálního odpadu je jednou z hlavních komplikací delší skladování vytříděného bioodpadu ve sběrné nádobě. Za nedostatečného přístupu vzduchu se bioodpad začne rozkládat za vzniku značného zápachu. Ten obyvatele od separovaného sběru biologického podílu spolehlivě odradí. Nekvalitní vstupní materiál, nebo jeho nedostatek pak ovlivňuje i fungování kompostáren.

Řešením může být speciálně konstruovaná sběrová nádoba, která pro bioodpad zajišťuje specifické podmínky, tedy zejména zajistí aerobní podmínky. Takovou nádobu nabízí pod názvem Compostainer společnost SSI Schäfer.

Aerobní podmínky

Základním principem je důkladné provzdušnění a snížení vlhkosti vytříděného odpadu. Compostainer je na bočních stranách a ve víku (pod stříškou proti dešti) opatřen velkým počtem větracích otvorů, které složí k přivádění vzduchu a odvádění vlhkosti..

Aby bylo možno dosáhnout intenzivního provětrávání bioodpadu v nádobě, je Compostainer na vnitřních stěnách opatřen svislými žebry. Žebra také zamezují přilepování odpadu na stěny, takže vzduch může proudit nádobou vzhůru. V zimě zamezují žebra namrzání odpadu na stěny.

Při aerobním procesu přeměny biologicky rozložitelné hmoty je vylučována voda, navíc bioodpady často samy velké množství vody obsahují. Na dně nádoby na bioodpad je umístěn rošt, který zabraňuje tomu, aby spodní vrstva bioodpadu byla příliš vlhká, což by negativně ovlivňovalo průběh aerobní přeměny. Voda uvolňující se z odpadu prochází roštěm do spodní části nádoby, kde se odpařuje. Rošt je sklopný, takže se dolní část nádoby dá jednoduše vyčistit.

V aerobním prostředí Compostaineru dochází k rozvoji mikroorganismů, které přeměňují biohmotu. V nádobě postupně vzrůstá teplota až na 55 °C. Při dobrém provětrávání dochází k odpařování vody, takže se postupně snižuej hmotnost odpadu. Podle studií dochází během 14 dnů ke snížení hmotnosti až o 13 %. Díky tomu, že probíhají aerobní procesy, udržuje se pH v nádobě na více méně neutrální hodnotě, díky čemuž obsah nezapáchá, ale má zemitou vůni. Omezuje se také výskyt červů a larev hmyzu.

Díky těmto vlivům je možno bioodpad z Compostainerů vyvážet pouze jednou za dva týdny, navíc úbytek hmotnosti způsobený odpadem vody má i ekonomické dopady: při produkci bioodpadů zhruba 100 kg na rok a obyvatele to znamená, že za rok není nutno odvézt až 13 kg odpadů na obyvatele.

Aditivum bojuje s bakteriemi

Novinkou v oblasti sběru bioodpadů je aplikace speciální chemicky účinné látky, která zabraňuje uchycení bakterií a plísní v nádobě. Látka je zamíchána již do výchozí suroviny na výrobu nádob, tj. do granulátu plastické hmoty. Látka vystupuje po celou dobu životnosti na povrch plastu. Díky tomu působí dlouhodobě v celém objemu nádoby a není nutné její účinnost obnovovat.

U této látky bylo úspěšně testován vliv na bakterie typu Listeria, E-Coli, salmonela, stafylokoky atd. Tuto protibakteriální ochranu je možno použít u všech nádob a zejména u Compostainerů ještě zesiluje jejich pozitivní vlastnosti. Nádoba vyrobená z materiálu s aditivem se označuje jako Compostainer a je moderním řešením pro sběr bioodpadu.

V současnosti probíhá několik pilotních projektů sběru bioodpadu v městech, či městských částech, během nichž se využívají nádoby typu Compostainer. O průběhu a výsledcích těchto akcí vás budeme informovat.

AUTOR: Ing. Jiří Němec,
obchodní oddělení
SSI Schäfer, s. r. o.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů