Úterý, 19. března 2024

Hlavní cenu festivalu získal film o velrybách

Hlavní cenu festivalu získal film o velrybách
Snímek českého dokumentaristy Steva Lovečka Lichtaga Tanec modrých andělů si odnesl hlavní Cenu Josefa Velka z 29. ročníku mezinárodního soutěžního festivalu ekologického filmu Týká se to také tebe, který v sobotu skončil v Uherském Hradišti.

Porotci zhodnotili přes stovku filmů. O vítězích podle jedné z porotkyň, předsedkyně Unie slovenských televizních tvůrců Kateřiny Javorské, panovala značná shoda.
"Vítězný snímek je velmi zajímavý. Autor je tématem zjevně fascinován. Jde již o třetí verzi filmu, takže jsme navíc mohli být svědky postupného zrodu díla. A tento tvar se autorovi povedl," uvedla Javorská. Film je polohraným dokumentem o tělesně postižené dívce, která sní o tom, stát se velrybou.
Ve svých snech s nimi tančí a chrání je před velrybáři. Steve Lichtag je světově známý zejména svými dokumenty o žralocích. Snímkem Tanec modrých andělů se před nedávnem připojil ke kampani Greenpeace na záchranu velryb.
Domácí filmaři si z festivalu odvezli také některé další ceny. "V soutěži obstáli velmi slušně. Na zahraničních snímcích bývá znát, že na ně tvůrci měli dost času a peněz, jsou pak velmi aktraktivní a popisné. Pro domácí autory to je sice handicap, festival však ukazuje, že ne rozhodující.
Pokud má autor fantastický nápad a myšlenku, může i z mála udělat mnoho, jak se to stalo třeba v případě filmu Hany Pinkavové," konstatovala Javorská. Pinkavová získala Cenu Zlínského kraje za film Vojta Bárta - mineralog, který je součástí seriálu České televize o pozoruhodných mladých talentech Nehasit, hořím.

Rozdali osm cen

Celkem bylo ve filmařské soutěži rozdáno osm cen. Hlavní cenu mezi amatérskými tvůrci získal Petr Baran za film Brány ráje - výpověď klientů, kteří se pokoušejí zbavit závislosti na drogách v odvykacím zařízení sdružení Podané ruce. Pořadatelé letos zaznamenali o účast v soutěži enormní zájem. Přijali do ní 54 profesionálních a 60 amatérských snímků. "Bylo to o několik desítek filmů víc než loni. Také kvalita každým rokem stoupá. Dokonce se pomalu začínají stírat rozdíly mezi amatérským a profesionálním filmem," řekl Jan Maděrič z hradišťského Klubu kultury, který festival organizoval.
Kromě soutěže filmů tvořily program festivalu i další akce - přednášky, konference, výstavy, panelové diskuse či prezentace. Nechyběla ani celostátní soutěž fotografií s ekologickou tematikou. Návštěvníci také mohli navštívit semináře.
Značný zájem byl například o sobotní seminář o ekologickém zemědělství a využívání biopotravin spojený s ochutnávkou. Byl na něm mimo jiné představen biouherák, nositel titulu česká biopotravina roku 2004.
Hradišťský festival má za cíl upozorňovat laickou i odbornou veřejnost na filmová a televizní díla, která se vyjadřují k ekologickým stránkám lidské existence v dnešním světě. Původně vznikl jako soutěž filmů s tematikou ochrany přírody, životního prostředí a péče o památky. Později se rozrostl o další doprovodné aktivity. Jedním ze zakladatelů byl tragicky zesnulý novinář Josef Velek, po němž je pojmenována hlavní cena soutěže filmů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů