Sobota, 20. dubna 2024

Na odstranění heřmanické haldy poskytne finance stát

Na odstranění heřmanické haldy poskytne finance stát
Ostrava Heřmanická halda, která začala nedávno ohrožovat firmy ve svém okolí, by měla za několik let zmizet. Stát totiž rozhodl, že dá peníze na její sanaci. Státní podnik Diamo, který haldu spravuje, na odstranění jedné z ekologických zátěží po hornické činnosti vypíše brzy výběrové řízení. Půjde o lukrativní zakázky za miliony korun.
" Meziresortní komise pro řešení revitalizace Moravskoslezského kraje v tomto týdnu ve středu rozhodla, že uvolní peníze. Konkrétní částku ale v tuto chvíli nemohu zveřejnit," uvedl Josef Havelka, ředitel státního podniku Diamo, závodu Odra v Ostravě. Povrdil jen, že částka je vysoká, pohybuje se v řádech desítek milionů korun. Vysvětlil, že zveřejnění sumy by mohlo ohrozit připravovaná výběrová řízení na sanaci, která bude pobíhat ve dvou etapách.
" V první etapě se počítá se zabezpečením všech okolních objektů. To by mohlo proběhnout v příštím roce. Bude ale záležet na tom, jak rychle peníze od státu dostaneme," upřesnila Květoslava Hrubá, vedoucí oddělení sanace a rekultivace státního podniku Diamo. V druhé části prací pak půjde o vyčištění a odstranění následků po hornické činnosti. " Na tuto druhou část také vypíšeme výběrové řízení. To rozhodne, jakým způsobem sanace proběhne," uvedl Havelka s tím, že půjde o zakázku na několik let. Řekl, že sanace pětkrát menší haldy trvala víc než pět let a její odstranění přišlo na více než miliardu korun.
Rekultivovaná plocha pak má být zatravněna, ale nebude se moci na ní nic stavět. Diamo dosud provádělo monitoring území a snažilo se zamezit rozšiřování ohně, který na haldě již hoří několik let. Zbytky uhlí totiž začaly ukazovat svou sílu. Oheň, který se rozšiřoval, ohrožoval podnikatele v okolí. Diamo firmy, kterým vznikly škody, odškodní. " Škody vyčíslujeme a uhradíme v optimální výši," uvedl Havelka.
Jednou ze společností, na jejíž pozemky se oheň dostal, je například firma OKD Doprava. " Diamo v poslední době začalo problém řešit, ale pouze lokálně. Dělalo opatření, která měla zabránit prohořívání," řekla mluvčí OKD Věra Breiová s tím, že ale nešlo o žádné definitivní řešení.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů