Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové v Brně zahájí prodej vánočních stromků, které lze zjara vysadit v lese

Ekologové v Brně zahájí prodej vánočních stromků, které lze zjara vysadit v lese
Brno Živé vánoční stromky v květináčích začnou od středy opět prodávat ekologové v Brně. K prodeji připravili 900 pětiletých jedlí bělokorých. Lidem touto akcí nabízejí možnost oslavit Vánoce u živého stromku a na jaře ho společně vysadit v příměstských lesích u čtvrti Soběšice.
Ekologové začali ve městě prodávat živé stromky k Vánocům před pěti lety. O akci je stále větší zájem. Pravidelně je nutné kvůli velkému zájmu o sazenice objednávat ještě před skončením předvánočního prodeje několik set dalších stromků.
" Sazenice budou prodávány po osmdesáti korunách. Měří čtyřicet centimetrů. Každý stromeček má certifikát o tom, že byl vypěstován v lese s ekologickým hospodařením," řekl Miroslav Bohdálek z Nadace Partnerství, která akci pořádá s ochránci přírody. Lidé budou opět k sazenicím dostávat leták s radami, jak se o ně mají přes zimu starat, aby je mohli na jaře vysadit v přírodě. Výsadby obvykle přilákají dvacet procent majitelů jedliček.
Ekologové jsou přesto s výsledky akce spokojeni. I když se většina sazenic nedostane do lesa, lidé si je vysadí u svých domů, chalup nebo na zahradách. I tím výrazně napomohou k posílení populace vzácné jedle bělokoré, které v přírodě ubývá. Jedličky si lze zakoupit v lesní škole Jezírko u Soběšic, v zeleném domě na Panské ulici, v sídle sdružení YMCA na Kounicově ulici nebo v sídle sdružení Rozmarýnek na Rozmarýnové ulici.
Porosty jedlí bělokorých tvořily kdysi dvacet procent lesů v Česku. Nyní jejich množství pokleslo na přibližně tři procenta. Příčin úbytku je podle odborníků několik. Jedle podle nich nebyla schopna vzdorovat civilizačním vlivům a také správci lesů při výsadbě stromů dávali přednost kdysi odolnějšímu smrku.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů