zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Hluk a pocit úzkosti vedou ženy ke sladkostem

02.12.2004
Hluk
Hluk a pocit úzkosti vedou ženy ke sladkostem

Ženy, které zažívají pocity marnosti, úzkosti a zuřivosti a jsou vystavovány rámusu a hluku, řeší svůj stres nejčastěji čokoládovou tyčinkou nebo jinou sladkostí či něčím malým k jídlu. U mužů to tak nefunguje.

Odborníci zjistili, že frustrované ženy v době největšího psychického vypětí jedí větší množství chipsů, sýra, popcornu a čokolády ve srovnání s ženami, které jsou v klidu.

Muži mají oproti ženám velkou výhodu, neboť konzumují stejné množství jídla, ať už jsou ve stresu či nikoliv.

"Zatímco ostatní studie ukazují, že během stresových období jí více muži i ženy, toto je první průzkum, který dokazuje, že tomu tak není," uvedla vedoucí výzkumného týmu Laura Kleinová z Pennsylvania State University a dodala, že je velice důležité také rozlišovat vliv stresu na každého jednotlivce.

"Někteří lidé mohou být nejzranitelnější až ve chvíli, kdy stres odezní. Typickým příkladem mohou být ženy, které jsou během celého týdne vystaveny pracovnímu stresu. Nejvíce zranitelné jsou pak během víkendu, kdy se začnou přecpávat. Snaží se tak častokrát nevědomky zbavovat nabytého stresu. Je potřeba si ale uvědomit, že sladkosti sice mohou stres z těla vyplavit, ale tloušťky se člověk pak musí zbavovat sám. Když si uvědomíte, že tloušťka způsobuje také stres, ocitneme se najednou v začarovaném kruhu," dodala Kleinová, která výsledky své studie prezentovala v posledním čísle Journal of Applied Social Psychology

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
UŽITEČNÉSEMINÁŘE.CZ
28
11. 2017
28.11.2017 - Seminář, školení
Praha,
Konferenční centrum CITY - Pankrác
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí