Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hamerský rybník vydal další žeň

Hamerský rybník vydal další žeň
Hamr na Jezeře - Výlov Hamerského jezera probíhal po celý včerejší den v Hamru na Jezeře. Postarali se o něj, obdobně jako před dvěma lety, rybáři z Rybářství Chlumec nad Cidlinou a. s. Původně se s výlovem počítalo minulý pátek, ale zmařilo jej špatné počasí. Rybník o rozloze 56 hektarů byl po léta v držení Pozemkového fondu, od něhož jej měla obec pronajatý. Představitelé obce považovali Hamerské jezero za historický majetek, a proto o něj dlouho usilovali. Podařilo se to před dvěma měsíci, a tak jezero říká konečně obci pane. "Rybník je pro nás životně důležitý. Ale myslím, že by obec podnikat neměla, a proto pěstování ryb raději svěřujeme odborníkům," říká starosta Hamru na Jezeře Zdeněk Barták.
"Pamatuju se na výlovy kolem třiašedesátého roku. Tehdy v jezeře ještě byly ryby. Když rybník vypustili někdy v polovině 80. let, tak nebylo po rybě ani památky," zavzpomínal na hrázi jeden z rybářů. Péče o jezero začala de fakto až v devadesátých letech, mimo jiné i v souvislosti s útlumovým programem těžby uranové rudy. Hamr na Jezeře se pozvolna stává opět vyhledávanou rekreační oblastí a tomu je také přizpůsobena činnost rybářů. "Rybochov je extenzivní, to znamená, že se ryby nesmějí ani přikrmovat a rybník se nesmí ani hnojit. Na druhém místě je ekologické hledisko," dovídáme se od starosty. Jedna třetina Hamerského jezera totiž patří do chráněné krajinné oblasti. Teprve na místě třetím, co do významu, je chov ryb. 

"Obsádku dáváme dohromady vzhledem k funkcím jezera. Vycházíme při tom z doporučení Výzkumného ústavu rybářského a hydrogeologického ve Vodňanech," dovídáme se od ing. Antonína Chmelického z Rybářství Chlumec nad Cidlinou, hospodářství Březina. Ač Moravák, na hrázi Hamerského jezera je jako doma, protože v jeho režii tu výlovy probíhají už od roku 1997. Na základě doporučení odborníků vysadili rybáři v Hamerském jezeře už v roce 1994 tolstolobika, rybu, která má svůj domov na Dálném Východě. "Tolstolobik filtruje zelené řasy, živí se fytoplanktonem a díky tomu nejsou v Hamru potíže s kvalitou vody," vysvětluje ing. Chmelický. Kapři se v Hamru chovají doplňkově, hlavně pro sportovní rybolov. Složení obsádky také odpovídaly vylovené ryby. "Odhaduji, že letos slovíme asi 150 metráků. Ryby skončí na sádkách a půjdou i na vánoční stoly," uvedl ing. Antonín Chmelický. Na jaře rybáři do Hamerského jezera opět vysadí ryby doporučené výzkumným ústavem.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů