Pátek, 29. března 2024

Dotazy k dotacím OPPP

Dotazy k dotacím OPPP
Podle vyhlášených programů spadá kogenerační jednotka na zemní plyn pod Úspory energie a vztahuje se na ní podmínka snížení emisí CO2 o 40 t/rok. Kogenerační jednotka spalující bioplyn však patří do programu Obnovitelné zdroje energie, kde je podmínkou snížení emisí CO2 o 600 t/rok. Není to znevýhodnění obnovitelných zdrojů?
Zdánlivě se to tak jevit může. V reálných situacích ale k žádnému znevýhodňování nedojde. Nesmíme totiž zapomínat, že dotace z výše zmíněných programů má dolní limit 0,5 miliónu korun. Investoři do kogeneračních jednotek na zemní plyn nemají šanci dosáhnout na dotaci z Operačního programu průmysl a podnikání (OPPP), pokud nemají v úmyslu instalovat relativně velké výkony. Potom ale spolehlivě přesáhnou emisní limit podle programu Obnovitelné zdroje energie.
Můžeme získat nějakou dotaci z fondů Evropské unie na zavedení plynofikace objektu? Předpokládané náklady jsou kolem 300 tisíc korun.
Daný projekt s náklady 300 tis. korun dotaci nemůže získat vzhledem k tomu, že minimální výše dotace v programu Úspory energie je 500 tisíc korun.
Naše společnost podniká v oblasti realit a rozhodli jsme zhodnotit některé z našich nájemních budov tím, že provedeme jejich celkové zateplení. Je možné se s takovým programem přihlásit do programu Úspory energie?
Ačkoli zateplení objektů představuje energetické úspory, ve vašem konkrétním případě bohužel podporu poskytnou nelze. Program je totiž zaměřen výlučně na podniky podnikající v oblasti zpracovatelského průmyslu.
Chceme instalovat kogenerační jednotku na spalování bioplynu, ale nejsme schopni zajistit celoroční odběr tepla. Lze takový projekt přihlásit o dotaci v rámci energetických programů OPPP?
Ano, o dotaci v tomto případě žádat můžete. Je však potřeba provést podrobnější analýzu, která určí, zda ve vašem případě jde opravdu o kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, nebo se spíše jedná o výrobu elektřiny z obnovitelného zdroje.
Jak postupovat při určení referenční varianty u energetických programů?
Nutnost výpočtu uznatelných nákladů s ohledem na referenční variantu je dána Obecnými zásadami Evropských společenství (2001/C37/03). Je to věc nová, a proto vítáme, když s námi žadatelé věc konzultují ještě před podáním žádosti. Abychom vám práci usnadnili, připravujeme také vydání příručky, která bude obsahovat přehled základních referenčních variant, jejich parametrů a příklady výpočtů.
Informace poskytuje
Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů