Pátek, 29. března 2024

Výsledky sběru odpadů na sběrných střediscích v Brně za rok 2003

Výsledky sběru odpadů na sběrných střediscích v Brně za rok 2003

Sběrná střediska odpadů

Společnost SAKO Brno, a. s. je statutárním městem Brnem pověřena zajišťováním odvozu a využitím odpadů ze sběrných středisek odpadu v jednotlivých městských částech. Sběrná střediska odpadů jsou budovány za účelem třídění velkoobjemového odpadu (nábytek, televizory, chladničky, trámy, větve, stavební odpad, pneumatiky a další), který běžně nelze uložit do sběrných nádob, současně slouží k separaci využitelných složek komunálního odpadu (textil, PET, fólie, papír, sklo, železné a neželezné kovy, baterie) a k separaci nebezpečných odpadů (akumulátory, zbytky barev a ředidel, zářivky, léčiva a další). Zároveň dochází k omezování tvorby nelegálních skládek i ke zlepšení estetického vzhledu městských částí (odstranění nevhodných velkoobjemových kontejnerů v občanské zástavbě, které mohou být i zdrojem znečištění). Občané mohou odkládat odpad do 50 kg zdarma, nad 50 kg a odpad drobných podnikatelů je odebírán za úhradu dle platného ceníku města Brna, vybrané částky jsou provozovateli převáděny na účet statutárního města Brna.

Ve sběrných střediscích a v rámci sběrových dnů bylo v roce 2003 na celém území města Brna sesbíráno celkem 22 177 t odpadu, z toho využitelných složek: 1 245 t železného šrotu, 624 t papíru, 55 t skla, 55 t PET lahví, 12 t polystyrenu, 194 t ledniček, 180 t televizorů, 106 t pneumatik a 6 226 t zeminy a stavení sutě.

Brně se začalo s provozem prvních sběrných středisek odpadu v r. 1995 a k 1.1.2004 jich na území města Brna fungovalo 47, které provozuje 8 různých provozovatelů.

ZDROJ: www.sako.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů