Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Profily stran a hnutí: Strana přírodního zákona
Strana přírodního zákona je opravdová kuriozita. Zaregistrována byla 7. 12. 1995 a problémy společnosti chtěla řešit pouze meditací. I přes tyto náročné úkoly se jí daří odevzdávat výroční zprávu, tudíž dosud funguje. Za celých 11 let kromě předvolebního období v roce 1996 není o této straně slyšet. Možná, že se někdy dočkáme také levitujících politiků – jeden nikdy neví

Bude v budoucnu Měsíc zásobovat Zemi energií?
Fosilní paliva budou dříve nebo později na Zemi kompletně vytěžena, a tak se vědci již nyní zabývají nejrůznějšími alternativami, jak za pár desetiletí nahradit tyto nejobvyklejší zdroje energie. Jedna z nich zazněla na konferenci o zkoumání Měsíce v indickém městě Udajpúru.
Představitel amerického institutu planetární geologie představil myšlenku, že by se dalo z měsíčního prachu (na prach rozdrcených hornin na povrchu Měsíce) získávat tříatomové hélium – plyn, který může v reakci s deuteriem (izotopem vodíku) vytvořit velké množství energie.
Pětadvacet tun tohoto helia, by postačovalo na zásobení elektřinou Spojených států na celý rok. Problémem však stále zůstává způsob dopravy na Zem a také fakt, že helium se dá z měsíčních hornin získat až po zahřátí horniny na 800 stupňů Celsia a jedna tuna tohoto plynu se navíc dá získat teprve z 200 milionů tun měsíční půdy.

Jaderná elektrárna Temelín získala v závěru listopadu certifikát systému řízení ochrany životního prostředí. Jak uvedl mluvčí elektrárny Milan Nebesář, získání certifikátu potvrzuje, že elektrárna zavedla systém řízení ochrany životního prostředí a tento systém je plně funkční. "Z evropského pohledu jsme na Temelíně zjistili velmi vysokou úroveň kultury bezpečnosti, otevřený přístup a velkou snahu po zlepšování s využíváním nejpokrokovějších přístupů v ochraně životního prostředí," citoval mluvčí ze závěrečného hodnocení vedoucího auditora firmy Det Norske Veritas Juraje Kramara.

Kde jsou?! Ekologové i úřady na ochranu životního prostředí tvrdí, že chybí část sudů s jedy ze skladu v Mratíně, určených ke spálení. Česká inspekce životního prostředí podala trestní oznámení na neznámého pachatele a policie krčí rameny. Stále neví, kde se nachází desítky tun jedovatého odpadu. Neví to ani krajský úřad, ten si však nad celou záležitostí umyl ruce. Zlikvidoval milovickou skládku i části skladu v Mratíně a jeho úkolem prý není hledat viníka. To je pravda, přesto by měli krajští zastupitelé řešit, že se na území jimi spravovaného kraje patrně někde nachází látky, které mohou poškodit životní prostředí a zdraví lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů