Pátek, 29. března 2024

Hrozí nám velká europokuta

Hrozí nám velká europokuta
České republice hrozí tučná pokuta od Evropské komise (EK) kvůli vytyčování území se zvláštním režimem ochrany přírody v rámci programu Natura 2000. Většina navržených lokalit v pohraničních oblastech u saské hranice totiž nenavazuje na stejné oblasti na německé straně. Návaznost je přitom jednou ze základních podmínek naplnění programu Natura 2000.

"To, že je jejich členění jiné na české a jiné na saské straně, s sebou může skutečně přinést velmi vážné problémy," říká ředitel odboru mezinárodní ochrany biodiverzity ministerstva životního prostředí Petr Roth. "Rovná se to téměř předplacení obsílky před Evropskou komisi," dodal.
Podle odborníků problém pramení z toho, že obě země prošly rozdílným historickým vývojem. "V důsledku toho se na německé straně vyskytují menší biotopy v roztroušenější podobě, zatímco na české straně jde o menší množství, ale naopak větších ploch," řekl Oldřich Bušek, který má na starosti tipování území pro Naturu 2000 v Karlovarském kraji.
Do sítě evropsky chráněných území Natura 2000, kam už patří 41 českých ptačích lokalit, navrhuje ministerstvo životního prostředí zahrnout dalších 883 stanovišť vzácných rostlinných a živočišných druhů. Seznam by podle mluvčí ministerstva Karolíny Šůlové mohla vláda schválit ještě do konce roku.
Proti řadě z lokalit mají připomínky kraje a obce, dopadu dalších chráněných území na zaměstnanost se obávají odbory. Obávají se také, že rezervace budou brzdit rozvoj průmyslu a podnikání v regionech. Podle ministerstva životního prostředí však nic takového však nehrozí.
Cílem mezinárodního projektu Natura 2000 je vytvořit souvislou evropskou ekologickou soustavu zvláště chráněných území kvůli ochraně ohrožených druhů ptáků a chráněných druhů živočichů, rostlin a přírodních stanovišť.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů