Čtvrtek, 28. března 2024

Cieľom OSN zostáva zmierniť dôsledky prírodných katastrof

Cieľom OSN zostáva zmierniť dôsledky prírodných katastrof

Prírodné katastrofy vo svete si za uplynulých 10 rokov vyžiadali skoro pol milióna obetí. Práve rok 2004 ukázal, že katastrofy zasahujú čoraz väčšie množstvo ľudí, povedal dnes v Ženeve Jan Egeland, zástupca generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti.

Cieľom OSN zostáva zmierniť v budúcnosti dôsledky prírodných katastrof. Týmto otázkam bude venovaná aj 2. Svetová konferencia o zmiernení dôsledkov katastrof (World Conference on Disaster Reduction), ktorá sa v dňoch 18. až 22. januára 2005 uskutoční v japonskom Kobe.

Egeland pripomenul konkrétne zemetrasenie v iránskom meste Bam, pri ktorom prišlo koncom roka 2003 v priebehu desiatich minút o život 26.000 osôb.

Tento rok sa končí vyčíňaním počasia na Filipínach, ktoré si vyžiadalo 762 životov, pripomenul Egeland a dodal, že 787 ľudí je stále nezvestných a 700 bolo zranených. Nepriaznivé počasie spôsobilo aj vážne materiálne škody. Zničených je približne 19.000 domov, ďalších 20.000 budov je poškodených.

Účastníci konferencie v Kobe by mali schváliť akčný plán na najbližších desať rokov, povedal Egeland. Japonsko a Irán budú informovať o opatreniach na ochranu ľudí a majetku v prípade zemetrasenia, Kuba by chcela informovať o podobných opatreniach pri tropických búrkach a hurikánoch.

TASR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů