Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vedení Lesů ČR chtělo obchod s dřevem předat Rakušanům

Vedení Lesů ČR chtělo obchod s dřevem předat Rakušanům
PRAHA - Vedení státního podniku Lesy České republiky nabídlo před třemi týdny na schůzce ve Vídni zástupcům obdobného rakouského podniku předání obchodu s českým dřevem. Rakousko mělo získat polovinu obchodu se dřevem z českých státních lesů a pro rok 2006 dokonce sto procent. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Zástupci Lesů přiznávají, že se se zástupci rakouské firmy Oesterreichische Bundesforste AG setkali. Oficiální nabídku ale popírají, píše list. Jednání měl podle deníku iniciovat šéf Lesů ČR Kamil Vyslyšel a mj. se jí účastnil i jeho výrobní ředitel Vladimír Blahuta.

"Ano, o té schůzce mi osobně vyprávěl jeden velmi významný rakouský podnikatel, který se jí účastnil. Je to velmi důvěryhodná osoba. Podle jeho slov to celé působilo velmi podivně a amatérsky," potvrdil informaci LN ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Kořínek.

"Bylo to takové přátelské setkání, ale o nějaké nabídce vám nic říkat nebudu...," řekl listu Blahuta. Mluvčí Lesů Lubomír Šálek deníku sdělil, že podnik žádnou smluvní obchodní nabídku rakouské firmě neučinil.

Deník spekuluje, že motivem nabídky mohla být situace kolem nových smluv s dřevařskými firmami. Ministr zemědělství Jaroslav Palas a vedení Lesů se snaží vrátit obchod s českým dřevem do rukou státu. Začali proto rušit smlouvy s desítkami soukromých firem. Ministrovi se nicméně nelíbí, že vedení Lesů hromadně končí smlouvy ke konci tohoto roku, ale nepřipravilo dřevařský obchod na další roky.

Podle listu dal ministr vedení lesů při středeční schůzce poslední varování. Pokud se jim nepodaří urychleně problémy vyřešit, odvolá je.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů