Středa, 24. dubna 2024

Čištění zamořené zeminy a vody potrvá desítky let

Čištění zamořené zeminy a vody potrvá desítky let
Desítky let podniky znečišťovaly své areály i okolí jedovatými chemikáliemi nebo ropnými produkty. Zamoření půdy či podzemních vod ovšem nepochází pouze z dob, kdy komunističtí funkcionáři vyvěsili na továrny cedule "národní podnik". V některých případech firmy zatěžovaly životní prostředí mnohem déle. Například známé ostravské laguny, které leží v centru města, vznikaly zhruba sto let.
Ačkoli se s čištěním zamořených oblastí začalo už na počátku devadesátých let, odstranění starých ekologických škod ještě zdaleka není u konce. A zřejmě ani ve své polovině.
"Sanace starých ekologických škod potrvá minimálně deset a více let. Řekněme pár desítek let," řekla Petra Krainová, mluvčí Fondu národního majetku, který hradí likvidaci škod vzniklých před privatizací podniků. Přesnější odhad neexistuje. Vyčištění zamořené půdy bývá mnohdy těžko předvídatelné. Běžně se stává, že je znečištění mnohem větší, než ukazoval první odborný průzkum.
Anebo je likvidace škod složitá, neboť se musí dodržovat přísné předpisy. Třeba likvidace dioxinové zátěže ve Spolaně za zhruba 2,7 miliardy korun bude trvat až do roku 2008.
Fond národního majetku začne v lednu poslední rok své existence, kdo bude platit sanace od roku 2006? Podle mluvčí fondu Petry Krainové by to mělo být Ministerstvo financí nebo životního prostředí. A bude na likvidaci starých škod dost peněz? "Určitě," tvrdí Krainová.
Jenže: na likvidace škod po sovětské armádě šlo na počátku devadesátých let každoročně asi 120 miliónů korun, v posledních letech to je už jen padesát až šedesát miliónů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů