Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kolik stojí vyčištění

Kolik stojí vyčištění
V republice je bezmála devět tisíc míst, která jsou z minulých desetiletí více či méně znečištěna ropnými látkami, odpady z chemické či hutní výroby. Staré ekologické škody mohou ohrožovat i zdraví - například pokud by se škodliviny dostaly do pitné vody. Přibližně tisíc oblastí už odborníci detailně prozkoumali, na 746 místech se právě stará ekologická škoda odstraňuje a 166 lokalit už bylo vyčištěno.
náklady v Desítkách miliard
Na odstranění starých ekologických zátěží zatím šlo z veřejných zdrojů už více než 22 miliard korun. Největší částku - něco přes 21 miliard - poskytl Fond národního majetku. Ten platí škody, které vznikly v podnicích před jejich privatizací. Fond zatím uhradil nápravu 61 škod. Vláda přitom do dnešních dní garantovala, že fond poskytne peníze na 270 akcí. Zapotřebí budou ještě desítky miliard korun.
Škody po sovětské armádě
Zvláštní kapitolou je znečištění po sovětské armádě. Ta v Česku využívala více než 70 oblastí, přičemž u šedesáti experti zjistili vážná zamoření. Nejpostiženější bylo okolí bývalého letiště Hradčany u České Lípy, kde byla odmašťovadly a palivem nasáklá několikametrová vrstva zeminy; nebezpečné látky se dostaly i do podzemní vody. Stát za škody po sovětské armádě dosud zaplatí více než miliardu korun. Zamořeny ještě zůstávají tisíce hektarů půdy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů