Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kapacita skládky vydrží dalších patnáct roků

Kapacita skládky vydrží dalších patnáct roků
Téměř rok provozuje městskou skládku na samém okraji Hořovic soukromé komunální služby. Jaké stopy zde zanechalo jejich působení a jak ho hodnotí samotní představitelé místní radnice?

Hořovice - Nedůvěra některých zastupitelů i obyvatel města provázela před rokem záměr Komunálních služeb Hořovice na provozování místní skládky. Soukromá firma se však velmi rychle zhostila svých povinností, zavedla pořádek a podstatně oddálila úplné zaplnění skládky. "Činnost komunálních služeb hodnotím velmi pozitivně. Jestliže ještě v loňském roce hrozilo uzavření skládky, nyní tento problém nemáme. Pokud se nám poda ří sehnat dotaci na kompostárnu, bude situace ještě lepší," uvedl starosta Hořovic Jan Hájek.
Komunální služby začaly okamžitě naplňovat zákon o odpadech. Zavedly přesnou evidenci odpadů a každý zaplatí jen za to, co přiveze. "Cena odpadu se skládá z příjmu skládky a poplatku, který odvádíme městu, na jehož území skládka je. Součástí ceny je také příspěvek na rekultivační fond," vysvětlila majitelka komunálních služeb Miloslava Tinková. Každý, kdo přijede na skládku, dostane příjemku s vyznačením váhy odpadu a stanovené ceny za uložení.
Aby byl odpad ukládán podle technologických pravidel, neobejdou se pracovníci skládky bez techniky. Slouží jim kompartor, buldozer a nyní i drtič odpadu. Díky správným postupům by se již neměla opakovat situace, kdy se městská skládka plnila neúměrně rychle.
"Chceme vytvořit takové podmínky, aby skládka při současné rozloze vydržela nejméně dalších patnáct let. Prostor pro odpad využívaný v současné době je zaplněn zhruba ze šedesáti procent. V příštím roce chceme propojit takzvanou první kazetu s druhou. Do tohoto prostoru se potom vejde minimálně čtyřicet tisíc odpadu," vysvětlila Miloslava Tinková.
Na skládce končí odpad z více než třicet měst a obcí z celého okolí. Ukládat je zde možné zeminu, stavební sutě, odpad z domácností včetně nepotřebného nábytku a textilu i jiné materiály.
BOHUMIL TARABA
Berounský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů