Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Poslanci "vyvlastňovací" dálniční zákon odsunuli
Kontroverzní zákon o výstavbě dálnic, který na jedné straně usnadní jejich budování, ale na druhé straně ulehčí státu vyvlastňování pozemků, poslanci v pátek neodhlasovali. Na dva roky připravovaný zákon nezbyl čas. Sněmovna ho odsunula na únor.
Největší radost z toho měli občanští demokraté.
"Musíme se pokusit zákon zastavit. Je nestandardní a špatný," prohlásil stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.
"Odklad nic nemění. Nadále jsem přesvědčen, že zákon projde. Nejde přece o nic nestandardního, vycházeli jsme ze zahraničních vzorů a potřebujeme ho kvůli ekonomice," reagoval jeden z předkladatelů, lidovecký politik Jiří Hanuš.
Ekologové ale kontrují, že za zpoždění staveb nemůže ani tak omezené vyvlastňování, ale spíše pochybení státních úředníků a nedostatek peněz na dálnice.

Řím Radnice severoitalského Trevisa se pochlubila, že si pořídila šest oslů. Důvodem byla především snaha ušetřit za každoroční úpravu zelených ploch podél silnic v katastru města, ale rovněž prý rozhodnutí chovat se šetrně k životnímu prostředí. Radnice si představuje, že zabije dvě mouchy jednou ranou: ušetří nemalé peníze a ještě významně přispěje ke snížení nežádoucích emisí. Zatímco dosud muselo Treviso vydávat každoročně na provoz traktorů kvůli sekání trávy podél silnic a dálnic 100 tisíc eur, tedy přes tři miliony korun, teď to bude nesrovnatelně méně. Za šest oslů zaplatili radní jen 2 tisíce eur, tedy asi 60 tisíc korun. " Nákup oslů nám má nejen ušetřit peníze, ale také ověřit mimořádně zajímavý ekologický projekt," řekl místní představitel. Motoristé se podle něho nemusejí obávat, že by jim zvířata vběhla pod kola. Osli totiž budou nasazováni jen v místech, kde jsou silnice oddělené od okolní zeleně plotem.

Spolupráci s Trnavským samosprávným krajem využil Jihomoravský kraj k pomoci při řešení lesní kalamity ve Vysokých Tatrách.
"Uvolnili jsme dva miliony korun na zakoupení vlečného zařízení kmenů v příkrých svazích (lanovky) pro přibližování dřeva na manipulační sklady. A to pro Trnavský samosprávný kraj, se kterým spolupracujeme. Toto účinné a ekologické zařízení může nasadit v rámci celoslovenského úsilí při likvidaci lesní pohromy ve Vysokých Tatrách. Později je využít ve vlastním lesním hospodářství," informoval nás o rozhodnutí regionální samosprávy člen Zastupitelstva Jihomoravského kraje Pavel Březa(KSČM). K obnově flory Vysokých Tater přispěje též Školní lesní podnik Masarykův les Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity. Jeho ředitel vládě SR nabídl, že může okamžitě vyslat do postižených oblastí čety dřevorubců. Pro příští rok nabízí univerzita, že vyšle do Tater studenty - budoucí lesní inženýry, aby sazeli nové stromy. Město Brno již koupilo traktor Zetor v úpravě pro práci v lese a zaslalo městu Vysoké Tatry.

Bělá u Jevíčka - Společenství mladých lidí přestavuje statek na výchovně vzdělávací a umělecké centrum. "Zatím jsme se stavbou ve skluzu, ale věřím, že Ekocentrum Renata v dubnu příštího roku slavnostně otevřeme," sděluje plány neziskového občanského sdružení jeho představitel Petr Patka. Obnovu zdevastovaného selského stavení provádí částečně vlastními silami, pomáhají jim lidé s podobnou životní filozofií z celého světa. "Bez pomocí odborných firem se neobejdeme," doplňuje Petr Patka. Přesto ekologické centrum slouží veřejnosti už dva roky. Uspořádali například keramickou abecedu pro slabozraké z moravskotřebovské speciální školy, zaměřují se na jógu, založili ekofarmu. Na podzim uspořádali seminář, jak levně čistit odpadní vody v malých obcích.

Benešov nad Černou - Po kolaudaci je tepelné čerpadlo, které Benešovští nechali instalovat do víceúčelového sportovního zařízení.
"Čerpadlo vytápí tělocvičnu a fitnescentrum. Stálo nás to 2 150 000 korun, ovšem osmdesát procent nákladů nám poskytl Fond ministerstva životního prostředí," řekl starosta Miloslav Šimánek. Čerpadlo je po kolaudaci z minulého týdne v provozu.
"Jsme s ním velice spokojeni, počítáme s návratností nákladů do tří let," řekl starosta. Instalace čerpadla si vyžádala vytvoření pěti vrtů do hloubky 130 metrů. Toto topné zařízení je prvním tepelným čerpadlem v obci. Předtím byl objekt vytápěn lehkým topným olejem.
"V budoucnu chceme pokračovat v rozšiřování technologií ekologického vytápění v našich objektech. Slibujeme si od nich úsporu peněz a zlepšení i ochranu životního prostředí," dodal Šimánek.

Jaroměř - Ve zdejší stanici pro zraněné a handicapované živočichy se včera odpoledne konala akce s názvem I zvířátka mají své Vánoce. "Smyslem této akce bylo co možná nejvíce zpestřit jídelníček poraněným zvířátkům, která se léčí v naší stanici," sdělil nám David Číp, jeden z organizátorů akce a předseda Českého svazu ochránců přírody Jaro Jaroměř. Vstupné bylo pro návštěvníky dobrovolné. Na návštěvu stanice pro poraněná zvířátka se vypravila řada nejen místních občanů, aby jim jednak popřála hezké Vánoce, ale touto formou přispěla na provoz stanice, která každoročně pomáhá desítkám zraněných a handicapovaných živočichů.

Tuřany (lce) - Vyčistit slepé rameno řeky Svitavy a odtěžit z něj asi tři tisíce metrů kubických bahna. Takový úkol si dala tuřanská městská část. " Kolem slepého ramena řeky Svitavy by měl vzniknout tak zvaný biokoridor. Území, kde se nachází přírodní památka Holásecká jezera, se má proměnit v místo pro rekreaci a odpočinek," popsal náměstek brněnského primátora Petr Zbytek. Představitelé městské části Tuřany chtějí většinu nákladů zaplatit díky státní dotaci. " Čtyřicet osm milionů korun poskytne Státní fond životního prostředí, přibližně jedenáct milionů korun zaplatí město Brno," vypočítal Zbytek. Podle Zbytka přitom hlavní část investice spolkne nákladné odtěžení bahna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů