Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sběrnu ocenil i ministr

Sběrnu ocenil i ministr
Vrutice - Jsou-li Vrutičtí na něco opravdu pyšní, tak je to jejich sběrna PET lahví a drobného domácího odpadu. Nápad na využití od Zemědělského obchodního družstva Hoštka vráceného historického majetku obce byl skutečně "za všechny peníze".
"Celková investice od opravy budov do rozjetí lisovací linky přišla asi na dva miliony. Podařilo se nám přitom získat dotační titul od Státního fondu životního prostředí, k němuž jsme přidali obecní peníze," rekapituluje místostarosta Václav Rendl. Obec tak s podnikáním pravidelně vytváří ve spolupráci s litoměřickým úřadem práce pracovní příležitosti pro tři zdejší občany v rámci veřejně prospěšných prací. Další se stará o úklid v obci.
"Jistě je to lepší, než aby seděli doma," míní starostka Jana Bauerová.
Tradicí se již stala ve spolupráci se školami na Litoměřicku velká soutěž ve sběru PET lahví. Nevšední podnikání obce v oblasti likvidace odpadů ocenil i hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc při své návštěvě obcí Vrutice a Svařenice v létě 2004. Obec uspěla se způsobem likvidace odpadu i v celostátní soutěži. Na základě jejích výsledků Vrutici udělil 28. dubna 2003 "zvláštní ocenění za ekologickou aktivitu municipality za projekt třídění a snížení objemu odpadů v obci" ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů