Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda se chystá vyhlásit Chráněnou krajinnou oblast Český les

Vláda se chystá vyhlásit Chráněnou krajinnou oblast Český les

V pořadí pětadvacátou Chráněnou krajinnou oblastí Česka se zřejmě stane Český les. O zvláštních podmínkách ochrany sedmdesátikilometrového pásma podél hranic od Broumova na Tachovsku po Domažlický průsmyk bude ve středu jednat vláda. CHKO Český les začne však existovat později. I když ve středu kabinet návrh nařízení ministerstva životního prostředí přijme, parlament musí ještě novelizovat zákon o ochraně přírody. Vytvoření CHKO Český les bylo součástí nové koaliční smlouvy ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody. Původně zamýšlela vláda Vladimíra Špidly připravit ještě další dvě CHKO, Novohradské hory a Střední Poodří.

V nové koaliční smlouvě se tento závazek už neobjevil. V krátké historii samostatného Česka bude Český les první nově vyhlášenou CHKO. Poslední tři - Broumovsko, Poodří a Železné hory - vznikly v roce 1991, tedy ještě za Československa. S rozlohou 47.000 hektarů bude Český les patřit ke středně velkým. Největší rozlohu má CHKO Beskydy s 119.696 hektary, nejmenší je CHKO Blaník s rozlohou 4000 hektarů. Geomorfologicky je Český les pokračováním Šumavy, z hlediska správy bude spadat pod Plzeňský kraj. Do roku 1990 ležela velká část území navrhované CHKO v hraničním pásmu, a tím byla veškerá hospodářská činnost v Českém lese omezena. Většina obcí s odsunem německého obyvatelstva po druhé světové válce zanikla, což se odrazilo v relativní nenarušenosti krajiny lidskou rukou.

Po pádu železné opony vyhlásily tehdejší okresní úřady na území Českého lesa přírodní parky. Na druhé straně hranic navazují německá velkoplošná chráněná území. CHKO jsou podle zákona o ochraně přírody a krajiny určeny k ochraně rozlehlejších území nebo celých geografických oblastí s harmonicky utvářenou krajinou, charakteristickým reliéfem a převahou přirozených, respektive polopřirozených ekosystémů. Víc než čtyři pětiny Českého lesa tvoří lesy, nejvzácnější jsou zbytky původních bučin na nepřístupných místech sutí, svahů a hřebenů pohraničních hvozdů. Kvalitní bukové lesy rostou hlavně na Čerchově, Malém a Velkém Zvonu a Přimdě.

V tachovské části Českého lesa lze zase nalézt rašeliniště s porosty vzácné borovice blatky. V nižších polohách botanikové chrání květnaté louky a pastviny. Ze vzácných živočichů žijí na území vydry říční, tetřívci obecní, v posledních letech se tam začali vyskytovat i rys ostrovid a bobři. Ochrana CHKO je poměrně přísná, uvnitř oblastí odstupňovaná zpravidla do čtyř zón, jimiž se určují limity hospodaření. Na celém území tak podle návrhu nebude možné bez souhlasu správy oblasti například vyznačovat turistické a další tratě, letecky práškovat, umísťovat reklamní tabule mimo obce, zřizovat nové hraniční přechody a rozšiřovat staré. O souhlas ekologů budou muset žádat také pořadatelé sportovních akcí. Cyklisté a jezdci na koních nebudou smět opustit cesty. Správa se také bude vyjadřovat k záměrům úprav koryt vodních toků a těžeb.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů