Úterý, 23. dubna 2024

Povolte odstřel chráněných kormoránů, žádají rybáři kraj

Povolte odstřel chráněných kormoránů, žádají rybáři kraj
Přerovsko S přemnoženými kormorány bojují rybáři na Přerovsku. Mírná zima a nezamrzlé vodní plochy zapříčinily, že tam našlo svůj přechodný domov ještě více kormoránů než v minulých letech. Stovkám kormoránů vyhovují tamní mělké vody plné rybí násady. Přerovští rybáři již apelovali na olomoucký krajský úřad a žádají povolení odstřelu těchto chráněných ptáků.
" Kormoráni se stávají stále větší hrozbou především na Přerovsku. Jsou v této lokalitě přemnožení a rybáři s nimi svádějí nerovný boj. Na Tovačovských jezerech jsme o víkendu napočítali okolo 1200 těchto ptáků," potvrdil ornitolog Jiří Polčák. Kormoráni coby obratní lovci loví ryby, které si rybáři do svých revírů nasadili. Táhnou podél vod a téměř likvidují násadu, navíc mnoho ryb poraní a ony pak na následky uhynou. " Tento pták velikosti husy je schopen se pro svůj úlovek potopit až do deseti metrů pod vodní hladinu," uvedl Jiří Polčák. Když v minulých letech rybníky či jiné vody zamrzly, kormoráni ztratili zdroj své obživy a táhli více k jihu. Teď je nic nenutí kraj opustit a drží se u svého bohatého stolu, který je jim stále k dispozici.
" Kormorán je chráněný druh a my ho nesmíme střílet ani plašit, takže zatím jen přihlížíme tomu, jak nám tito lovci vybírají ryby z vody. Situace už je ale neúnosná, proto jsme začátkem ledna napsali dopis na odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu s žádostí, aby nám povolili odstřel kormoránů," sdělil předseda Českého rybářského svazu Přerov Lubomír Hužvík. Jak dále upozornil, denně uhynou v řece Bečvě po náletu kormoránů stovky ryb a další stovky mrtvých těl zůstávají ve vodě. " Kormoráni nám prokazatelně škodí a povolení odstřelu je jediná možnost, jak jejich řádění zabránit," vyjádřil se Hužvík.
Žádost v současné době na kraji posuzují. " Bylo už zahájeno řízení o povolení či nepovolení výjimky odstřelu," řekla včera pracovnice odboru životního prostředí a zemědělství kraje Miroslava Kudynová. Problémy s kormorány jsou podle ní nejen na Přerovsku a Tovačovsku, ale také na Hustopečsku poblíž Hranic. Kraj zatím ani jednomu z těchto míst nevydal rozhodnutí o odstřelu chráněných ptáků. " Během několika dnů získají i přerovští rybáři konkrétní vyjádření," doplnila Kudynová.
Přerovští rybáři se shodují, že rozhodnutí z kraje by mělo přijít co nejdříve, protože každý den navíc pro ně znamená další napáchané škody.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů