Úterý, 16. dubna 2024

Těžba ropy na Aljašce se přiblížila

Těžba ropy na Aljašce se přiblížila
Plány na těžbu ropy v oblasti arktické přírodní rezervace na Aljašce neměly k uskutečnění nikdy tak blízko jako nyní. V americkém Senátu, jenž se minulý týden poprvé sešel v novém složení, získali příznivci vpuštění těžařů do aljašské divočiny většinu.
Čtyři demokraty, kteří se stavěli proti, nahradili po listopadových volbách republikánští zástupci s přesně opačným názorem. Při posledním hlasování v roce 2003 přitom zrušení zákazu těžby neprošlo právě o čtyři hlasy.

Životní zápas ekologů
"Jsem velmi znepokojen. Aljašská příroda čelí dosud vůbec největší hrozbě," řekl magazínu Business Journal Tom Campion, předseda Ligy pro aljašskou divočinu. "Jde o jeden z největších a nejvzácnějších ekosystémů nejen v severní Americe, ale na světě vůbec." Melinda Piercová ze Sierra Clubu zabývajícího se ochranou přírody hovoří dokonce o životním zápase ekologů.
Očekává se, že republikáni svůj návrh na otevření Aljašky pro těžbu ropy předloží hned v prvních měsících roku. Znovuzvolený předseda senátního energetického výboru Pete Domenici jej označil za svou hlavní letošní prioritu, stejně se vyjádřila také senátorka za Aljašku Lisa Murkowski.
Republikáni zřejmě z taktických důvodů připojí zrušení zákazu těžby k návrhu federálního rozpočtu. Jeho odsouhlasení podle procedurálních pravidel nemohou menšinoví demokraté zablokovat pomocí obstrukce, na kterou mají jinak dostatečný počet čtyřiceti hlasů.
Prezident George Bush se od nástupu do Bílého domu řadí ke stoupencům těžby ropy na Aljašce. Svůj názor zopakoval znovu v prosinci, kdy do funkce ministra energetiky navrhl Samuela Bodmana. "Postaráme se o více energetických zdrojů přímo ve Spojených státech. Díky tomu budeme méně závislí na dodávkách z nestabilních částí světa," vyhlásil Bush.
Zdaleka ne všichni odborníci jsou přesvědčeni, že prezident Bush má ve svém odhadu pravdu. "Aljašská ropa může pro americkou nezávislost na té blízkovýchodní učinit poměrně málo," připustil v rozhovoru pro agenturu Bloomberg Phillip Verleger z Institutu pro mezinárodní ekonomiku, který zahájení těžby na Aljašce razantně podporuje.
Skutečnou změnu by podle něj přinesla například až její kombinace se zavedením přísnějších úsporných limitů pro výrobce automobilů.
Odhady, jak velké zásoby ropy se v chráněných oblastech Aljašky nacházejí, se liší až několikanásobně. Vytěžit by se tu mohlo něco mezi šesti až šestnácti miliardami barelů.
"Opravdu velká ropná pole vydají jednu miliardu barelů. To, o čem tu hovoříme, je sen," řekl Bloombergu analytik Deutsche Bank Paul Sankey.
Republikánští senátoři, kteří zahájení těžby podporují, uvádějí jako další důvod snížení ceny ropy. Podle odhadů amerického ministerstva energetiky by k němu skutečně došlo, avšak pouze velmi malému. Cena za barel by klesla o třicet až padesát centů, což by pro americké motoristy znamenalo u pumpy úsporu jednoho centu za galon.

Američané jsou proti
Oblast, v níž by se ropa měla začít těžit, tvoří pobřežní planina o rozloze jednoho a půl miliónu akrů. Nachází se v Arktické národní rezervaci, kterou za chráněnou oblast vyhlásil před pětačtyřiceti lety prezident Dwight Eisenhower. Podle odborníků jde o unikátní ekosystém s rozmanitým zastoupením divokých zvířat, od polárních medvědů přes soby a vlky až po 160 vzácných druhů ptáků.
Většina Američanů s těžbou ropy na Aljašce nesouhlasí. Jak vyplynulo z prosincového průzkumu agentury Zogby, proti jejímu povolení je 55 procent z nich.

Ropa v chráněných oblastech Aljašky
Odhadované zásoby: 6 až 16 miliard barelů
Zlevnění ropy po zahájení těžby: 30 až 50 centů za barel
Důvody pro povolení těžby
Snížení závislosti Spojených států na ropě z Blízkého východu
Pokles ceny
Důvody proti povolení těžby
Zničení unikátního aljašského ekosystému
Pokud USA nepřistoupí k dalším úsporným opatřením, cena neklesne
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů