Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesnické odbory připravují na 25. ledna demonstraci před MZe

Lesnické odbory připravují na 25. ledna demonstraci před MZe

Odborový svaz dřevo-lesy-voda chystá na 25. ledna demonstraci před ministerstvem zemědělství. Sejít by se mělo podle předběžných odhadů 1500 až 2000 odborářů z lesního hospodářství. "Chceme vyjádřit nespokojenost s politikou ministerstva jakožto zřizovatele státního podniku Lesy ČR," řekl místopředseda svazu Alfonz Kokoška. Postup Lesů ČR při změně obchodních vztahů ohrožuje podle odborářů tisíce pracovních míst v lesích. "Uvažujeme o tom, že se současně vyhlásí na tomto protestním shromáždění stávka," doplnil Kokoška s tím, že zúčastnit by se měli pracovníci v lesích i část lidí z dřevozpracujícího průmyslu. O délce stávky zatím není rozhodnuto.

"My jsme vždy byli ochotni jednat. Demonstrace je forma nátlaku, která neodpovídá situaci," reagoval mluvčí MZe Martin Severa. Lesy České republiky mění svou obchodní politiku tak, aby kontrolovaly větší díl obchodu s vlastním vytěženým dřevem a uzavřely nové smlouvy na práce v lesích na základě výběrových řízení. Lesnické firmy kritizují, že postup podniku je chaotický a z jejich pohledu likvidační. S tendry se prý začalo pozdě a navíc se jejich parametry stále mění. Nabízené podmínky údajně neumožní podnikatelům ani minimální míru zisku. Hrozí tak ztráta až několika tisíc pracovních míst v lesnictví a dřevařském průmyslu. Lesnické firmy spolu s odbory proto žádají výměnu širšího vedení Lesů ČR.

Podnik kritiku odmítá. Dosavadní systém podle mluvčího Lubomíra Šálka vedl k odlivu zisků z firmy do kapes soukromých podnikatelů, na což Lesy ČR musely reagovat. Likvidace pracovních míst a firem prý nehrozí, protože podnik nesnižuje objem těžby ani dalších prací. Výběrová řízení pak podle Šálka nastolí normální tržní prostředí a otevřou přístup k zakázkám ve státních lesích. Podnik zatím v prosinci vypsal tendry na práce na 12 procentech svých lesů, kde firmám končila smlouva. Tento týden pak oznámil, že k 15. lednu ukončí všechny smlouvy, jež na práce v lesích uzavřelo bývalé vedení. Lesní společnosti se budou muset zúčastnit nových výběrových řízení, která mají být vyhlášena do konce února. Konec smluv se týká prací asi na 72 procentech státních lesů.

Lesy ČR chtějí převzít do vlastních rukou asi 40 procent obchodu s vytěženým dřevem. Dosud podnik přes přímo řízené lesní závody obchodoval šest procent. LČR spravují asi polovinu lesů v zemi. Ročně vytěží zhruba 7,5 milionu metrů krychlových dřeva.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů