Čtvrtek, 28. března 2024

Snažíme se ukázat možnosti úspor tepla a prezentovat obnovitelné zdroje energie

Snažíme se ukázat možnosti úspor tepla a prezentovat obnovitelné zdroje energie
ŘEDITEL MEZINÁRODNÍ VÝSTAVY INFOTHERMA LIBOR KOSTELNÝ:

* Infotherma je v ČR a na Slovensku největší výstavou specializovanou na ekologické a ekonomické vytápění v malých a středních objektech. Na co je zaměřený letošní, již 12. ročník?

Zaměření letošní Infothermy vyplývá ze situace, která nastala v souvislosti s neustálým zdražováním ušlechtilých paliv. Letos je výstava věnována především úsporám energie a využívání obnovitelných zdrojů. Na základě toho jsme dělali i výběr vystavovatelů, jejich zájem totiž opět převyšuje možnosti výstaviště. Z 255 domácích a zahraničních vystavovatelů tvoří podstatnou část firmy, které se zabývají úsporami energie a využíváním obnovitelných zdrojů. Mezi vystavovateli je například dvacet firem, které nabízejí nejrůznější typy tepelných čerpadel, další se zabývají zateplováním objektů, měřením, regulacemi, atd. Návštěvníkům se snažíme ukázat všechny možnosti, které vedou ke snížení spotřeby tepla při zachování komfortu vytápění, do kterého jednak stát, ale především lidé samotní investovali nemalé peníze. Samostatnou kapitolou jsou zařízení na využívání obnovitelných zdrojů, tedy nejrůznější tepelná čerpadla, solární kolektory, rekuperátory, kotle na spalování biomasy atd. Dále zde bude nabídka nových otopných systémů na tuhá paliva, které jsou proti původně vyráběným podstatně úspornější a šetrnější k životnímu prostředí.
Letos opět budou návštěvníci při vstupu na výstavu procházet nízkoenergetickým domem, montovanou dřevěnou stavbou poměrně velkého půdorysu s ukázkami izolací, povrchových úprav atd.

* Trendy ve vytápění se často mění v závislosti na cenové výhodnosti, ale i podle programů státní podpory. Jaký systém je podle vás nejvýhodnější?

Kampaně a dotace dokáží napáchat mnoho škod. Když stát v minulosti dotoval teplo, stavěly se lehké stavby, které se nyní musí draze zateplovat. Následovaly finanční dotace na zavádění elektrických přímotopů a pak na jejich rušení. Další etapou byla plynofikace, stát dotoval dotažení plynu někde až do každé samoty. Vzhledem k rostoucím cenám plynu je řada těchto přípojek nevyužívána. Nyní je boom topení dřevem, ale ani dřevo není levným a snadno dostupným palivem. Jistěže pokud má někdo vlastní les nebo možnost dostat se k dřevnímu odpadu například z pily nebo jiného dřevozpracujícího podniku, pak ať dřevem topí. Ale ne že najednou budeme všichni topit dřevem. 
Ideální by bylo mít vytápění ušlechtilými palivy s využitím sluneční energie, akumulaci a teplovzdušný krb. Takovéto zařízení je však investičně neúměrně nákladné, náročné na servis, nicméně provozně pak vychází velmi levně.
Pokud jde o zmíněné kampaně, bylo by dobré lidi varovat před další módní vlnou - větrnými elektrárnami. V našich podmínkách to není správný směr, je to zdroj velmi nestabilní, závislý na povětrnostních podmínkách, vyžaduje příkon energie pro rozjezd, při enormní síle větru musí být zastaven. Takže takto získaná energie je velmi nárazová a musí být něčím pojištěna. Na výstavbu větrných elektráren sice EU dává dotace, ale starostové, kteří se kampaní zahraničních výrobců nechají přesvědčit, mohou následně poznat nepříznivé dopady. Přitom jen v Moravskoslezském kraji je 200 žádostí na výstavbu větrných elektráren.

* Kterému z obnovitelných zdrojů přikládáte perspektivně největší význam?

Myslím, že u nás bude mít do budoucna z obnovitelných zdrojů biomasa největší význam, protože pro její získání a využití není potřeba zvlášť velkých investičních nákladů, zejména ve srovnání s tepelnými čerpadly nebo slunečními kolektory. Je to skutečně obnovitelný zdroj, který se v našich podmínkách dá využívat téměř všude, je podporován státními programy i z evropských fondů, a řeší nejen otázku energetickou, ale i otázku využití půdního fondu a zaměstnanost.

* Zvolit ten správný způsob vytápění zřejmě vůbec není jednoduché...

Vždy je třeba posoudit, o jakou stavbu jde, v jakých podmínkách, jaké jsou finanční možnosti a mnoho dalších kritérií. Podle velmi dobrých zkušeností z minulých ročníků Infothermy také letos máme na výstavišti integrovaný poradenský stánek, kde přes dvacet odborníků z nejrůznějších oborů bude odpovídat návštěvníkům na dotazy týkající se jednak technických řešení, ale i možností získání dotací na příslušný obnovitelný zdroj. V doprovodném programu budou po celé čtyři dny konání výstavy probíhat semináře a přednášky pro odbornou i laickou veřejnost. Vstup na ně mají návštěvníci Infothermy zdarma. Ve čtvrtek je celodenní seminář pro starosty měst a obcí a pracovníky státní správy k legislativním změnám v souvislosti se směrnicemi EU v oblasti energetiky a životního prostředí, k formám státní podpory i možnostem dotací z evropských fondů. Demonstrovány budou také nejlepší projekty.

* Doznala za těch dvanáct let Infotherma nějaký posun, pokud jde o její poslání?

To určitě. Výstava má sice od prvního ročníku stejnou nomenklaturu, problematika vytápění malých a středních objektů je rozdělena do sedmdesáti samostatných kapitol, ale poslání výstavy doznalo významné změny. U prvních ročníků nám šlo o to, abychom lidem představili, co se doma vyrábí, co se dováží, jaké jsou cenové relace, jaký je servis. I dnes samozřejmě velkou část vystavovatelů tvoří firmy, které vyrábějí různé otopné systémy a vše, co s vytápěním souvisí, ale zásadní změna je v tom, že vybíráme vystavovatele, kteří přicházejí s technickými novinkami šetrnými k životnímu prostředí, prověřenou ekonomikou provozu a novými trendy v servisu a ve službách.

* Infotherma se koná tradičně ve Frýdlantě nad Ostravicí. Neuvažujete, že výstavu přemístíte do většího města?

To je velmi častá otázka. Musím přiznat, že dostáváme mnoho nabídek z různých měst, abychom výstavu pořádali u nich. Ale to nechceme. Ve Frýdlantě n. O. jsme dlouhá léta, je tady výborné zázemí, velmi dobré možnosti ubytování a stravování v mnoha rekreačních střediscích. Jinam nechtějí ani vystavovatelé. Udělali jsme si mezi nimi anketu a pouze jediný by souhlasil s přemístěním výstavy do jiného města. Nechtějí z Frýdlantu n. O., přestože nemůžeme vyhovět všem, některým vystavovatelům musíme krátit požadované výstavní plochy a ani haly, kde se výstavy konají, nejsou klasickým výstavištěm.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů