Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Uragán, ktorý sa minulý týždeň prehnal nad severnou Európou, zdevastoval švédske lesy. Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.
Šéf Zväzu švédskeho lesného priemyslu Stefen Wirten uviedol, že krajina po vyčíňaní prírodného živlu vyzerá ako územie frontovej línie. Na zemi leží 75 miliónov kubických metrov drevnej hmoty. Lesníci odhadujú, že škody dosiahli najmenej 2,5 miliardy EUR, čo je v prepočte vyše 96,5 miliardy SKK. Súčasne sa obávajú, že obrovský objem dreva, ktorý sa dostane na trh, povedie k poklesu ceny tejto suroviny. Podľa Wirtena je tento trend nevyhnutný, avšak ešte je predčasné robiť odhady, o koľko percent ceny surového dreva v krajine i mimo nej klesnú.

Ekologické sdružení Arnika a Česká společnost ornitologická poslaly Evropské komisi stížnost na českou vládu. Aktivisté upozorňují na to, že vláda kvůli výstavbě průmyslové zóny Dolní Lutyně na Karvinsku odmítla vyhlásit chráněné ptačí území.. To se mělo stát součástí evropské soustavy chráněných oblastí Natura 2000. Z výkladu evropských směrnic vyplývá, že ptačí oblasti se vyhlašují výhradně na základě odborných ornitologických kritérií a ekonomické zájmy se nesmí brát v úvahu. Sdružení Arnika předpokládá, že Evropská komise vyzve českou vládu, aby ptačí území vyhlásila. Pokud to neudělá, může komise podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Česku by tak hrozila sankce až sto tisíc eur denně, dokud by vláda ptačí oblast nevyhlásila. Evropský soudní dvůr přitom v podobných sporech už několikrát dal za pravdu ekologickým organizacím.

Firmy, které se chtějí ucházet o zakázky při obnově oblastí zničených katastrofou v jihovýchodní Asii, mohou své projekty předkládat od začátku února. Včera o tom informoval náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa. Česká vláda vyčlenila na pomoc dvě stě miliónů korun, podniky budou mít nárok na úhradu 30 procent z hodnoty projektu, maximálně patnáct miliónů korun. Přednost budou mít projekty na obnovu vodohospodářství, energetiky, infrastruktury a životního prostředí. Pomoc se soustředí na Indonésii, Srí Lanku, Maledivy a Thajsko. "Nevyloučíme žádné projekty, které budou smysluplné," doplnil Tlapa.

Klasickým případem současné "kamiónové kalamity" je Lysá nad Labem. Město, ležící mezi dálnicemi z Prahy na Hradec Králové a na Liberec, zdánlivě tedy mimo hlavní kamiónové cesty. Přesto si právě toto město vybrali v posledních měsících řidiči stovek kamiónů, kteří si tak zkracují čas průjezdu republikou. Lysá nad Labem je také klasickým případem čekatele na silniční obchvat. Ten je v územním plánu už deset let, v roce 2004 na něj dokonce už byly vyčleněny prostředky ze státního rozpočtu, přesto se budovat nezačal. Důvodem jsou aktivity místního "ekologického" sdružení Lysin, jemuž se obstrukcemi schvalovacích procesů podařilo stavbu zastavit.
Zajímavé je jedno číslo: počet veřejně známých členů tohoto sdružení čítá půl promile (!) počtu obyvatel Lysé nad Labem. Přesto, že normálně uvažující občané města využili veškeré možnosti vyjádřit svůj kladný vztah k budoucímu obchvatu včetně petice s více než třemi tisíci podpisy, právní váha obstrukcí sdružení je vyšší a obchvat tedy zůstává snem. Roman Fiala, Lysá nad Labem

První lednový den 2005 byl termínem, do kdy musely členské státy transponovat směrnici EU, jež stanovuje limitní hodnoty pro pět důležitých polutantů ovzduší, včetně suspendovaných částic PM10 (malých prachových částic, jež se mohou dostat do plic a vážně poškodit jejich fungování).

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů