Pátek, 29. března 2024

Ekovozidla

Ekovozidla

Unikátní ekologické vozidlo využívá znojemská veřejná doprava. Firma, která je vyvinula, se za to cítí být potrestána. Tématem se zabýval v Ekonomu č. 1 článek Elektrobus se srazil s byrokracií.

Článek kromě jiného informuje veřejnost o údajné neochotě Ministerstva dopravy podpořit nákup tohoto vozidla v rámci Programu podpory obnovy vozidel městské hromadné dopravy a veřejné linkové autobusové dopravy. Touto zprávou autor mate veřejnost, popřípadě potenciální odběratele, neboť skutečnost je poněkud jiná. Společnost Čas-Service, která se na vývoji elektrobusu podílela, je jeho výrobcem a také provozovatelem v městské hromadné dopravě ve Znojmě, informovala o tomto novém druhu vozidla ministerstvo dopravy v polovině roku 2004 a požádala o jeho zařazení mezi podporovaná vozidla. Dopisem i při osobním jednání se zástupcem vedení společnosti byla společnost ujištěna, že toto vozidlo bude zařazeno mezi podporovaná vozidla od roku 2005. Pravidla programu na rok 2005 se v současné době zpracovávají a po schválení ve vedení Ministerstva dopravy budou zveřejněna. Následně bude vyhlášena výzva k podávání žádostí ze strany dopravců o podporu v roce 2005. Rozhodně Ministerstvo dopravy o dmítá tvrzení, že nemá zájem podpořit rozvoj ekologického vozidla, a tím brání jeho odbytu. V tomto smyslu je zavádějící i název článku. Místo pozitivní informace o tomto zajímavém počinu české firmy je veřejnost neobjektivně informována o nevstřícném přístupu ministerstva k tomuto výrobku. Elektrobus je výstupem vývoje, který podpořilo Ministerstvo průmyslu a obchodu částkou 10 mil. Kč. Případná další podpora ze strany Ministerstva dopravy v rámci výše uvedeného programu není možná, neboť by došlo k porušení pravidel podpory výzkumu (50% účast státu). Program podpory obnovy vozidel městské hromadné dopravy a veřejné linkové autobusové dopravy je koncipován na podporu nákupu nového vozidla. Ministerstvo dopravy klade velký důraz na podporu alternativních pohonů majících oporu v ekologii a v tomto duchu bude podpořen i elektrobus v souvislosti s náběhem výrobního programu.

MARCELA ŠVEJNOHOVÁ
tisková mluvčí, Ministerstvo dopravy

Po úvodním jednání na Ministerstvu dopravy jsme dne 3. 7. 2004 podali podnět ke změně pravidel pro poskytování dotací, ve kterém jsme navrhovali několik změn. Po další korespondenci jsme dne 19. 11. 2004 obdrželi dopis náměstka ministra Antonína Tesaříka s tím, že naše žádost o změnu metodiky "bude zohledněna v návrhu pravidel programu na rok 2005". Dopis však neobsahuje žádné konkrétní informace, v jakém stadiu projednávání se naše žádost nachází, ani o jakém konkrétním rozsahu podpory pořízení tohoto typu vozidel ministerstvo uvažuje. Podle našich informací také nikde nebyl záměr podporovat pořizování elektrobusů oficiálně zveřejněn. Pro potenciální zákazníky je však znalost takového záměru velmi důležitá. Dne 26. 11. jsme obdrželi Oznámení cen jednotlivých typů autobusů v roce 2005 pro výpočet přiměřeného zisku, kde bohužel není elektrobus uveden. Tato skutečnost opět odrazuje konkrétní zájemce o jeho pořízení a zařazení do systému městské autobusové dopravy. Jako reakci j sme dne 27. 12. zaslali na ministerstvo žádost o sdělení konkrétního stanoviska k této záležitosti. Navíc se závěrečná část reakce Ministerstva dopravy vůbec netýká obsahu článku, ale reaguje na naši ž ádost o čerpání příspěvku na pořízení již vyrobeného elektrobusu v roce 2004, která byla zamítnuta. Chci zdůraznit, že i nadále probíhají jednání na Ministerstvu dopravy ve věci možné podpory tohoto zatím úspěšného projektu a jeho dalšího vývoje. Věříme, že vzniklé problémy budou v zájmu ekologie odstraněny.

Rostislav Polach, Čas-Service

Podle posledních informací se obě strany dohodly na budoucím řešení, a to na jednání u ministra dopravy, které proběhlo 13. 1. 2005.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů