Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Skupina vědců z francouzské vědecké agentury CEA-LETI vytvořila senzor, který informuje motor, zda pracuje dobře a nevytváří zbytečně mnoho exhalací.
Jak uvádí server Optics.org, srdcem senzoru, který vyvinul tým vedený Francoisem Lewym, je nepatrný zdroj infračerveného záření, jehož vlnová délka odpovídá absorpčním čárám oxidu uhelnatého a uhlovodíků. Čidlo ihned zjistí množství těchto nežádoucích látek, vycházejících z válců spalovacího motoru, a poskytne informace řídicí elektronické jednotce. Ta pak změní poměr vstřikovaného paliva a vzduchu a umožní dokonalejší spalování, což se projeví nejen ve snížení množství škodlivých plynných emisí, ale i ve snížení spotřeby paliva.
Práci výzkumníků finančně podporují francouzské automobilky, jejichž představitelé mají zájem na tom, aby se senzor mohl co nejdříve sériově montovat do inteligentních motorů.

V Číně roste zájem o alternativní energie
V současné době v Číně prudce stoupá zájem o využití sluneční energie a výrobu solárních článků. Tohoto trendu se snaží obchodně využít i společnost SCVS CZ. Ta právě finalizuje dodávku difúzní pece pro výrobu křemíkových desek pro solární články a zařízení pro chemické čištění těchto křemíkových desek do závodu asi 250 kilometrů od Šanghaje. Zakázka je v hodnotě 800 tisíc dolarů a zástupci firmy věří v její znásobení pětkrát až desetkrát. "Spolupracujeme s australsko-čínským kontraktorem, který dělá projekty a konzultační činnost pro čínské výrobce," říká ředitel SVCS Radek Dolák. Kancelář Czech Trade v Šanghaji koordinovala tři roky aktivity této firmy v Číně. CzechTrade jí poskytla službu virtuální kanceláře, průzkumu trhu. Společnost SVCS využívala i prostředky z národního programu Marketing.

Americký právník Edward Fagan, který obětem nacistické genocidy pomohl získat miliardy dolarů od švýcarských bank a německých podniků využívajících za druhé světové války otrockou práci, je viněn ze zneužití více než 400 000 dolarů dvou svých klientek. Případ řeší advokátní komora státu New Jersey; pokud se podezření prokáže, hrozí Faganovi vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Podle tisku nejde o první případ porušující Faganovu pověst. Jiní právníci a představitelé židovských organizací ho před pěti lety napadli, že zveličuje svoji roli při odškodňování obětí holocaustu a že od nich chce nepřiměřené odměny. Fagan se angažoval také proti Česku, když vystupoval jménem rakouských odpůrců Jaderné elektrárny Temelín.

Do konce dubna má vláda určit podniky, které obdrží finanční podporu na obnovu oblastí jihovýchodní Asie postižených přírodní katastrofou. Vláda již dříve na program vyčlenila 200 miliónů korun. Podniky budou moci předkládat projekty do konce února, maximálně mohou od státu získat na jednu akci 15 miliónů korun.
Ministerstvo průmyslu do konce ledna vypracuje metodiku přidělování financí. Implementační agenturou bude CzechTrade, které budou zájemci předkládat projekty. Po vyhodnocení předloží úřad koncem dubna vybrané projekty ke schválení vládě.
Firmy budou mít nárok na úhradu maximálně 30 procent z hodnoty projektu. Ministerstvo chce do pomoci zapojit i nevládní neziskové organizace. Prioritními oblastmi budou obnova a dodávky vybavení, vodohospodářství, energetika, infrastruktura a projekty na obnovu životního prostředí.

Německá veřejnost je znepokojena zjištěním vysokého obsahu jedovatého dioxinu ve vejcích volně chovaných slepic. Hlášení přišla z Dolního Saska, Bádenska-Württemberska a Bavorska, které sousedí s Českou republikou. Je snad důvod k obavám i v tuzemsku? "Sledujeme dioxiny v mase, rybách, kuřatech, játrech, v mléku, vejcích a oleji. Žádné nadlimitní hodnoty jsme nenašli," sdělila Pavla Burešová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Přiznává však, že inspekce zkoumala dioxiny loni, a to v pouhých 15 vzorcích. Navíc sleduje pouze vejce z velkochovů v halách. Polovina vajec v Česku ale pochází z nekontrolovaných drobných chovů.
Česko, stejně jako Německo, má normy pro dioxiny v potravinách od roku 2001. Celá Evropská unie má pak od letoška nové limity pro dioxiny v potravinách a krmivech. Závadné produkty musejí být staženy z oběhu.

Roman Mužík (36) byl jmenován novým jednatelem společnosti AVE CZ odpadové hospodářství.

OSN VYTVOŘÍ GLOBÁLNÍ SYSTÉM VČASNÉHO VAROVÁNÍ
OSN oznámila, že vytvoří mezinárodní systém včasného varování před tsunami, záplavami, tajfuny a dalšími přírodními katastrofami. Své rozhodnutí zveřejnila v japonském Kóbe na konferenci, která se zabývá možnostmi předcházení živelním pohromám. Program, který OSN připravuje dva roky, by měl pokrývat celý svět a odhalovat všechny druhy blížící se zkázy, včetně zemětřesení, sesuvů půdy, erupcí sopek, požárů či vln sucha. Jeho cílem je zmenšit počet úmrtí při těchto kalamitách v nadcházejících deseti letech na polovinu, uvedl šéf Světové meteorologické organizace (WMO) Michel Jarraud. Podle informací agentury AP usmrtily přírodní katastrofy za poslední desetiletí asi 600.000 osob.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů