Čtvrtek, 28. března 2024

OSN dohodlo spuštění varovného systému

OSN dohodlo spuštění varovného systému
KÓBE - Pětidenní konference OSN o možnostech předcházení následků přírodních katastrof skončila v sobotu v japonském Kóbe s poměrně chabým výsledkem. Ten má podobu slibů, že v oblasti Indického oceánu bude vybudován varovný systém před přívalovými vlnami.
Účastníci však přijali akční plán pro léta 2005 až 2015, který definuje "strategické cíle a priority stejně jako nezbytné strategie a související opatření, a to jako řídící rámec pro příští desetiletí". Dokument také deklaruje odhodlání signatářů "omezovat po celém světě společenské i ekonomické ztráty stejně jako dopad katastrof na životní prostředí". Smrt víc než 225 tisíc lidí, které minulý měsíc připravilo v jihovýchodní Asii o život zemětřesení a následné tsunami, učinil z varovného systému pro region naléhavou prioritu konference.
Všichni účastníci jednání souhlasili s tím, že by měl být zprovozněn nejvýš do jednoho a půl roku.
Někteří delegáti ale dali najevo nespokojenost, že téma varovného systému odvrátilo pozornost od podstatně důležitějšího bodu: přesvědčit bohaté země, aby investovaly menší částky ještě předtím, než k nějaké katastrofě dojde.
Jen tak je podle některých řečníků možné zajistit snížení počtu obětí i snížení následných finančních výdajů.
Podle AP se navíc zdá, že došlo k neshodám ohledně varovného systému. USA, Japonsko, Německo a Francie své návrhy sladily, zatímco Indie předložila vlastní podobu varovného systému. Ozvaly se i hlasy, že stěžejní role by měla připadnout Japonsku, které má s přívalovými vlnami dlouholeté zkušenosti. Představitelé OSN odmítli, že by mezi delegáty docházelo k rozporům, a ujistili, že jejich organizace bude v nadcházejících měsících nadále koordinovat práci na upřesnění systému, aby mohl být včas zprovozněn.
Kritici poukázali na skutečnost, že konference upřednostnila technickou stránku věci a že se pozapomnělo na výchovu obyvatelstva v ohrožených oblastech. "Nesmíme se domnívat, že problém vyřešíme už pouhým vybudováním nákladného systému," upozornil Walter Ammann, ředitel Odboru pro přírodní nebezpečí ve švýcarském Davosu.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů