Pátek, 29. března 2024

Omyly o zprávě ke globálním změnám podnebí

Omyly o zprávě ke globálním změnám podnebí

Hnutí DUHA dnes varovalo, že zpravodajství o úterní zprávě mezinárodního panelu ke globálním změnám podnebí se bohužel opakuje několik podstatných a nešťastných nedorozumění.

"Panel vědců ve své zprávě varuje..."

Panel není expertním týmem a nikdy neměl ambici hodnotit riziko globálních změn podnebí. Kapitola jeho zprávy, která se zabývá problémem samotným po přírodovědecké stránce, je poměrně stručná a obsahuje už mnohokrát publikované základní informace. Účel a obsah zprávy je odlišný - politický. Má pomoci prolomit mrtvý bod, do kterého se dostala mezinárodní jednání. Velká Británie totiž hodlá využít svého letošního předsednictví v G8 a EU, aby takového průlomu dosáhla.

Zadáním tedy bylo navrhnout další postup, který by byl přijatelný pro účastníky Kjótského protokolu i pro USA s Austrálií, které smlouvu bojkotují. Panel proto z velké části tvoří politici z obou stran Atlantiku a byznysmeni. Předsedali mu americká republikánská senátorka a britský exministr průmyslu a dopravy, mezi členy je například bývalý generální ředitel Konfederace britského průmyslu.

"Za deset let se klima dostane do kritického bodu, za kterým není návratu"

Nikde v celé zprávě se nic takového nepíše.

"Zpráva má kritizovat Bushovu administrativu"

Přesně naopak. Účelem zprávy je navrhnout hlavní principy dalšího postupu a klíčová opatření, na kterých by se mohl shodnout Bílý dům s účastníky Kjótského protokolu. Ostatně proto byla spolupředsedkyní panelu Olympia Snowová, americká senátorka za prezidentovu Republikánskou stranu.

Kontakt:

Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, 222 514 759, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů