Pátek, 29. března 2024

Evropa řeší, co s tabletami do myček

Evropa řeší, co s tabletami do myček
Přestože se v Evropě produkuje výrazně méně fosfátových prášků než dříve, problém s tímto neekologickým prostředkem se zatím vyřešit zcela nepodařilo. V posledních letech si totiž většina domácností pořídila myčku na nádobí a tablety, které se do nich používají, většinou fosfáty obsahují.
Například ve Švýcarsku, jinak velmi šetrném ke svému životnímu prostředí, se dají jediné tři druhy bezfosfátových mycích prostředků koupit pouze v lékárnách nebo ve specializovaných obchodech. Naproti tomu prací přípravky jsou ve Švýcarsku bezfosfátové, prášky s fosfáty jsou zakázány od roku 1986.
Tamní Mezinárodní komise pro ochranu Ženevského jezera odstartovala loni v létě kampaň, která má přimět zejména francouzské domácnosti, aby kupovaly prací prášky bez fosfátů.
Vědci totiž zjistili, že fosfáty představují pro Ženevské jezero významnou ekologickou hrozbu.
Ve Francii přitom bezfosfátové prostředky zakázány nejsou a právě odpady z domácností a průmyslu jsou hlavním zdrojem fosfátů ve vodních tocích. Naproti tomu francouzští zemědělci mají na svědomí znečištění vod fosfáty jen z třiadvaceti procent.
Stejně jako Švýcaři nemají fosfáty v pracích přípravcích od osmdesátých let ani Němci. Zavedení bezfosfátových substancí snížilo podle expertů z tamního ministerstva životního prostředí obsah této látky v odpadních vodách ze čtyřiceti dvou tisíc tun v roce 1972 až na dva tisíce tun v roce 1993. Ovšem z nových tablet a prášků do myček nádobí, uvedených na německý trh v letech 1998 a 1999, neobsahovala fosfáty jen desetina z nich.
V Rakousku, Itálii a Norsku platí zákon, který stanovuje nejvyšší povolené množství fosfátů v pracích přípravcích. V jiných evropských zemích legislativní omezení nejsou. Polsko ale uzavřelo dobrovolnou dohodu s výrobci prášků na omezování fosfátů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů