Pátek, 19. dubna 2024

Rakovina u dětí údajně souvisí se znečištěným ovzduším

Rakovina u dětí údajně souvisí se znečištěným ovzduším
Většina případů rakoviny u dětí je pravděpodobně způsobena tím, že ještě v těle matky jsou vystaveny vlivu průmyslových exhalací, které rodička vdechuje. K tomuto závěru dospěl britský vědec George Knox.
Svou hypotézu formuloval poté, co porovnal záznamy o narození a smrti dětí, které v Británii prokazatelně zemřely na rakovinu, s mapou chemického znečištění. Podle něho u dětí, které žijí v okruhu jednoho kilometru od nejvíce postižených míst, lze konstatovat dvakrát až čtyřikrát větší pravděpodobnost než u ostatních, že zemřou na rakovinu ještě dříve, než dosáhnou šesti let.
Za největší riziko považuje skutečnost, že se dítě narodí poblíž místa s vysokým výskytem emisí kysličníku uhelnatého a nenasyceného plynného uhlovodíku 1,3-butadien; první je obsažen ve výfukových plynech, druhý se navíc používá při výrobě umělého kaučuku. Ve studii, již uveřejnil odborný časopis Journal of Epidemiology and Community Health, se hovoří rovněž o kysličnících dusíku a o dioxinech.
Jiný britský odborník Lesley Walker, který se rovněž zabývá zkoumáním rakoviny, si však myslí, že Knoxova hypotéza není příliš průkazná. "Mnoho informací nasvědčuje tomu, že leukémie, čili nejčastější forma rakoviny u dětí, může být ojedinělou odpovědí na neidentifikovanou, ale obecnou infekci," uvádí. Kromě toho podle něho nelze vyloučit, že svou úlohu má genetický základ. Knox použil mapu, na které jsou zachyceny naměřené emise chemikálií na kilometr čtvereční v roce 2001.
Rakovina u dětí je dost řídká. Odborníci tvrdí, že počet případů se v Evropě velmi pozvolna zvyšuje, malí nemocní ale podle nich mají stále větší naději, že nemoc překonají.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů