Pátek, 19. dubna 2024

Kraje žádají od státu převést lesy

Kraje žádají od státu převést lesy

Stát neumí hospodařit s pravděpodobně nejrozsáhlejším majetkem, který mu patří - se státními lesy. Tvrdí to hejtmani, kteří usilují o převod lesů do správy krajů. "Situace, kterou stát nastoluje v obchodu se dřevem i při plánování lesního hospodaření, může mít v důsledku stejný dopad jako katastrofa v Tatrách,"sdělil jihomoravský hejtman Stanislav Juránek, sám lesní inženýr. Na nejbližším zasedání Asociace krajů proto hejtmani po třech letech opět otevřou problém převodu majetku, který spravuje státní podnik Lesy České republiky. Kraje by podle Juránka mohly jako vlastníci lépe ovlivňovat nejen hospodářskou funkci lesů, ale také jejich roli protipovodňovou, protihlukovou a společenskou. Ministerstvo zemědělství, pod něž Lesy ČR spadají, je proti.

"Argumenty už jednou padaly a jsou stále stejné. Roztříštění na kraje by znamenalo ztrátu výhody silné organizace, která je schopna vyrovnávat se s problémy,"uvedl Pavel Kovář z ministerského odboru komunikace. Podle něj existují oblasti, kde je na údržbu lesů nutné vynakládat značné prostředky, což velký podnik snadno může.

Zástupci regionů uznávají, že roztříštit lesy na čtrnáct krajů není optimální. "Mohly by vzniknout tři velké akciové společnosti, z nichž každá by pokrývala území několika krajů. Akcie by si rozdělily kraje a stát,"tvrdí Juránek. Odborníci doporučují obezřetnost. "Každý zásah v lesích se odráží ještě za dlouhou dobu. Proto je potřeba ho předem pečlivě posoudit,"míní František Kalousek z Ústavu ekonomiky a politiky na Lesnické fakultě MZLU. "Nelze teď naráz říci, které řešení je lepší,"soudí. Návrh krajů přichází ve chvíli, kdy naplno propukl spor mezi lesníky a státním podnikem Lesy ČR.

Stát se snaží prosadit nové podmínky, které mu mají podle ministra Jaroslava Palase zajistit větší zisky a kontrolu obchodu se dřevem. Podle podnikatelů přinesou nestabilitu lesnictví.


Zdroj: Silvarium
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů