Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rybáři z Lednice chtějí omezit škody bobří populace

Rybáři z Lednice chtějí omezit škody bobří populace
Bobří hráze zůstanou, ale s rourami

Rybáři z Lednice na Břeclavsku zřejmě budou moci ve zvláštních případech rozebírat bobří hráze na vodních tocích ve svém revíru.
O souhlas bude muset ochránce přírody z mikulovské Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava požádat správce toku, kterým je v lednickém revíru Dyje 4D příslušné středisko Lesů ČR. Jako prevence na předcházení havarijním situacím by měly být do částečně odkrytých bobřích valů vloženy roury s délkou, umožňující průtok vody z míst před hrází.

Hynou ryby

Závěr pátečního jednání na břeclavské radnici by měl předcházet úhynům ryb, jaký rybáři zaznamenali 28. října loňského roku. Na škody od bobrů poukazuje také vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek. Potvrdil potíže v Národní přírodní rezervaci Pastvisko u Lednice. Chráněný mokřad vinou bobřích staveb trpí nedostatkem vody. Pokud hráze u napouštěcího kanálu rozeberou, je vody zase hodně. Bobři mají hráze i na druhé straně mokřadu a napuštěná voda pak nemá kudy odtéci a podmáčí okolní pole.

Prorokuje odstřel

Podle zoologa Správy CHKO Pálava Josef Chytila by již od příštího roku měla být k dispozici mapa, která místa výskytu bobra evropského rozdělí do tří oblastí. "Zóna A neumožní žádný zásah do přirozeného biotopu bobra. V zóně B lze s posvěcením příslušné organizace zasáhnout do jejich prostředí a v zóně C nebude bobr strpěn v žádném případě," uvedl Chytil. Oblastí s indexem C bude jistě zámecký park v Lednici, kde hlodavci zničili mnoho vzácných cizokrajných dřevin.
"Já si myslím, že přijde čas, kdy se budou bobři v lednickém parku dokonce střílet," řekl Chytil. Někteří jedinci prý začali s odstřelem bobrů na různých místech kraje již dnes. Jsou ale v rozporu se zákonem, který hlodavcům dává nárok na nejvyšší ochranu ohroženého druhu. Dokonce jsou i první ohlasy na využití bobrů. V kuchyňské úpravě chutná jako telecí maso. "To nevím, není to náš případ. My nechceme jít cestou konfliktu se zákonem. Proto jsme usilovali o dnešní jednání," řekl jednatel organizace rybářů z Lednice Lubomír Řehák.

Evropsky chráněný tvor

Bobr je evropsky chráněný tvor a jeho první výskyt na jihu Moravy byl uvítán jako důkaz zlepšujícího se stavu přírody. Libuje si totiž v čistých vodách. Za několik let se ale natolik rozmnožil, že radost z jeho přítomnosti vymazaly škody způsobené přirozenou potřebou hlodavce, stavícího své vodní přehrady.
Místopředseda organizace rybářů v Lednici Bohuslav Benada uvedl, že podle jejich propočtů žije v okolí Lednice asi 130 bobrů. Chytil považuje číslo za přemrštěné. V lokalitě rezervace Křivé jezero, kde mají ideální podmínky, je asi dvacet bobrů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů