Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Polná - Ve správním řízení kvůli černé skládce, které s městem Polná na Jihlavsku zahájila Česká inspekce životního prostředí Havlíčkův Brod, může padnou pokuta až ve výši 10 milionů korun. To vše kvůli skládce, na kterou mohli lidé vozit pouze zeminu, ale místo ní tam končil i nebezpečný odpad. "Bohužel, lidé jsou velmi neukáznění a vozili sem suť a další odpady. Když byla uzavřená, házeli ho i do příkopů u skládky," povzdechl si starosta Jindřich Skočdopole.

Turnov - Správa Chráněné krajinné oblasti Český ráj v Turnově vydala mapu této turistické oblasti.
Mapa je po delší době prvním kartografickým materiálem, který zobrazuje Český ráj. "Především zachycuje už obě části chráněné krajinné oblasti," zdůraznila Lenka Šoltysová, vedoucí správy CHKO. Dosavadní materiály obsahovaly především pouze původní část.
Správu CHKO oslovila soukromá firma, která podobné mapy vydává i v jiných regionech České republiky. Na přípravě spolupracovala mimo jiné se Sdružením Český ráj. Mapa obsahuje kromě kontaktů na informační centra také základní údaje o zdejších přírodních a kulturních památkách.
Měřítko 1:25 000 činí z tohoto materiálu nejpodrobnější mapu Českého ráje na trhu. "Součástí mapy je i zakreslení cyklotras v podobě, která by měla vydržet příštích pět let," dodala Šoltysová.

Vsetín Přibližně šest desítek lidí by mohlo najít zaměstnání v novém recyklačním závodě, který chce vybudovat vsetínská radnice v průmyslové zóně v Bobrkách. Náklady na jeho výstavbu jsou odhadovány na 220 milionů korun, většinu prostředků chce město získat z dotace ministerstva životního prostředí, informovala mluvčí radnice Eva Stejskalová.
" Pokud uspějeme s žádostí o dotaci, mohli bychom za minimum městských prostředků podpořit zaměstnanost v regionu," uvedl starosta Jiří Čunek. Vsetín přitom patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností v kraji. V prosinci loňského roku zde její míra dosahovala 12,31 procenta, což je o 2,78 procentního bodu více než krajský průměr.
Radnice si od stavby závodu slibuje také snížení nákladů na zpracování odpadů a vyřešení odpadového hospodářství celého Vsetínska.

Zlín Kdo si klade otázky jak uspořit v domácnosti či jak se šetrněji chovat k životnímu prostředí, najde odpověď v nové poradně Ekocentra Čtyřlístek. To svou kancelář otevře v pondělí v 15 hodin v I. patře druhé budovy Městského divadla ve Zlíně.
V ekoporadně budou odborníci poskytovat informace nejen z oblasti domácí ekologie, jako je například využívání obnovitelných zdrojů, ale i z problematiky ochrany životního prostředí a zvířat na Zlínsku.
Ekocentrum Čtyřlístek nabízí i jiné služby. Pro veřejnost budou jeho členové rovněž pořádat nejrůznější exkurze a semináře. " Podle zájmu občanů budeme vést veřejné diskuse a projednávat problémy, které se v jejich bydlišti nacházejí," dodal jednatel Ekocentra Čtyřlístek Martin Davidov.
První akce Ekocentra Čtyřlístek je určena pro učitele. Hudební seminář Bratři Zvuk a Rytmus se uskuteční 22. února v Múzickém klubu ve Fryštáku. Kvůli omezenému prostoru je nutno se na seminář přihlásit na čísle 776 140 653.

KOSTELEC NAD ORLICÍ - Na novém Přírodovědném lyceu budou moci od 1. září studovat žáci Vyšší odborné školy, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Kostelci nad Orlicí.
"Naše škola podala na ministerstvo prostřednictvím našeho zřizovatele, jímž je Královéhradecký kraj, žádost o povolení tohoto maturitního oboru jako výměnu za jiný studijní obor ekonomické povahy, který se pro nízký zájem uchazečů v posledních letech nepodařilo otevřít. Obor byl schválen a do registru celostátně povolených zařazen v polovině loňského roku," sdělil zástupce ředitele školy Miroslav Zářecký.
Podle jeho slov je přidělení plně v souladu s dlouhodobým záměrem a koncepcí rozvoje bývalé zemědělské školy v Kostelci nad Orlicí. Agropodnikání je obor zemědělský, Ekologie a ochrana krajiny je přírodovědný obor nezemědělský a obor Přírodovědné lyceum je škola gymnaziálního typu, která připravuje studenty pro další studium na vysokých školách a univerzitách nebo vyšších odborných školách.

Kraj Vysočina požádá o evropskou dotaci na likvidaci skládky v Novém Rychnově. Jedna z největších ekologických zátěží v kraji ohrožuje vodní zdroje obce Dolní Cerekev. Náklady na sanaci se odhadují na desítky milionů korun. "EU by mohla přispět až 85 procenty," řekl náměstek hejtmana Pavel Hájek. Kraj převzal od státu 165 starých skládek. Na jejich likvidaci by potřeboval asi půl miliardy korun. Na skládku u Rychnova průmyslové podniky před lety vozily galvanické kaly a pesticidy.

Mladeč - Pravidelné zimní sčítání a určování druhů netopýrů a vrápenců provádějí v těchto týdnech v jeskyních v regionu pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny. Včera se vypravili do podzemních prostor v Mladči na Litovelsku. "Zaznamenali jsme rekordní počet šestačtyřiceti vrápenců malých, což je o třináct více než při minulém sčítání a také devět netopýrů brvitých, kteří se v této lokalitě zatím nevyskytovali," prozradil vedoucí olomoucké pobočky agentury Jiří Šafář. Příčinu vysokého množství těchto vzácných živočichů spatřuje v několika důvodech. "Zlepšilo se životní prostředí a mají dostatek hmyzu. Změnil se také způsob jejich sčítání," uvedl. Ještě v osmdesátých letech se totiž letouni na zimovištích přeměřovali, kroužkovali a vážili. "Nyní si je už jenom krátce prohlížíme," popsal Šafář. Pro živočichy totiž není dobré, když jsou násilně vzbuzeni. "Stojí je to značné množství energie, která jim potom chybí," připomněl. Vrápenec malý u nás patří ke kriticky ohroženým druhům, netopýr brvitý k ohroženým.

Přerov nad Labem - Práce na rekultivaci rybníka na přerovské návsi jsou v plném proudu. Na jaře by měl opět sloužit jako přírodní vodní zdroj.
Obec žádala Státní fond životního prostředí o dotaci na odbahnění a celkovou revitalizaci rybníka. Z celkové částky blížící se 3,2 milionu fond Přerovu přiznal 2,3 milionu, zbytek jde z obecní pokladny.
"Je to pro nás kus životního prostředí. Budeme se proto snažit rybníček udržet v chodu. Je potřeba jej odbahnit, srovnat břehy a znovu napustit," uvedl přerovský starosta Jiří Beneš s tím, že nevylučuje ani násadu některých ryb, ale v žádném případě z něj prý nechtějí mít chovný rybník.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů