Pátek, 19. dubna 2024

Pomůže životnímu prostředí

Pomůže životnímu prostředí
Spádová oblast Dolní Počernice bude odpadní vodou z domácností i průmyslových provozů do budoucna výrazně méně zatěžovat životní prostředí. Pomohla tomu první fáze rekonstrukce pobočné čistírny odpadních vod Čertousy. Dílo v hodnotě téměř 27,5 milionu Kč dokončila Skanska CZ, divize Pozemní stavitelství Čechy. Nynější stav čistírny zaručuje splnění všech současných norem a nároků na kvalitu vypouštěné vody.

Investorem stavby byla společnost PVS a.s., provozovatelem čistírny je PVK, a.s., Závod čistírny odpadních vod. Rekonstrukce probíhala za provozu od prosince roku 2003 do loňského léta.

Čistírna odpadních vod v Čertousech byla postavena v 70. letech minulého století a důvodem pro její nynější rekonstrukci byla nevyhovující kvalita vypouštěné vody, především vysoký obsah dusíku.

Hlavním úkolem této fáze byla kompletní rekonstrukce kalového hospodářství čistírny, to znamená rekonstrukce vyhnívacích nádrží a zařízení pro zahuštění a odvodnění kalu a čerpání kalové vody. Celkem byla obnovena tři technologická zařízení a sedm stavebních objektů, nově byla vybudována například jímka kalové vody a armaturní šachta.

Druhá fáze rekonstrukce, která bude zahájena v prvním čtvrtletí roku 2005, kvalitu vypouštěné vody opět o něco zvýší. Paradoxně se tak stane snížením kapacity čističky. Pro optimální fungování čistírny odpadních vod by měla být její kapacita využita minimálně z 50 %, mj. kvůli dostatečnému nátoku odpadní vody, a tím také dostatečnému průtoku čistícími mechanizmy. Stávající kapacita 33 tisíc ekvivalentních osob bude tedy snížena na 15 tisíc ekvivalentních osob, přičemž ekvivalentní osobou se rozumí jeden člověk v případě domácností, u průmyslových podniků se na ekvivalentní osoby přepočítává stanoveným koeficientem objem odpadní vody, přivedené k ČOV. V současné době je na čistírnu odpadních vod Čertousy napojeno zhruba osm tisíc ekvivalentních osob.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů