Čtvrtek, 28. března 2024

Z Bahňáku bude rybník

Z Bahňáku bude rybník
Skalice - Na dva a půl milionu korun vyjde obnovení vodní nádrže, která leží v dolní části obce Skalice. Je zanedbaná natolik, že jí domorodci neřeknou jinak než Bahňák. Životnímu prostředí na kvalitě nepřidává, a proto ji obce obnovit musí. Poněvadž jsou náklady na obnovu vysoké, obrátili se v loňském roce představitelé obce na ministerstvo životního prosředí se žádostí o dotaci.
"Uspěli jsme. Peníze máme příslíbené z programu Revitalizace říčních systémů, dotace by měla činit 75 procent z celkových nákladů. Finanční prostředky se k nám dostanou z Ústí nad Labem, prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR," uvedl starosta Skalice Jiří Löffelmann. Zmíněný dotační titul nevyužívají Skaličtí poprvé, čerpali z něj už v letech 1995 a 1996. Tehdy se jim podařilo znovu oživit dva zdevastované rybníky ve Svobodné Vsi. Jejich obnova vyšla na 6, 5 milionu korun.
Proč jsou náklady na revitalizaci říčních systémů tak vysoké? Co všechno je třeba udělat za 2, 5 milionu korun, aby se z Bahňáku stal znovu rybník? Skalický starosta připomíná, že vodní nádrž v dolní části Skalice bývala kdysi nádherně čistá. "Za Němců to prý bylo moc hezké koupaliště. Nádrž není sice průtočná, ale vyvěrají tam prameny. Bohužel jsou dnes z velké části zanesené bahnem," popisuje starosta. Vodní nádrži nebude stačit pouhé vyčištění. Je třeba postavit i nové hráze - jednu kratší a jednu dlouhou boční. Ačkoliv dotace z programu Revitalizace říčních systémů pokryje 75 procent z celkových nákladů, do vlastní pokladny musí sáhnou také obec. A tak si Skaličtí revitalizaci rozložili do dvou etap. Rozpočet budou zastupitelé teprve schvalovat, nicméně v jeho návrhu se počítá s tím, že letos do Bahňáku utopí 1 milion 215 ticí korun a v příštím roce na jeho obnově proinvestují zbytek peněz. S opravou vodní nádrže začnou Skaličtí ve druhé polovině letošního roku.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů