Sobota, 20. dubna 2024

Zanedbané zemědělství zatím marně čeká na obnovu

Zanedbané zemědělství zatím marně čeká na obnovu
Pro iráckou ekonomiku je sice základem vývoz ropy, ale velká část Iráčanů je zároveň závislá na zemědělství. Zaměstnává více než třicet procent populace.
Po letech válek a sankcí v kritickém stavu a necelé dva roky po pádu Saddáma se stále nedaří zemědělskou produkci obnovit na dřívější úroveň a snížit tak existenční závislost země na dovozu potravin. I na tom mají hlavní podíl pokračující násilí a špatná bezpečnostní situace.
Od sedmdesátých let se do zemědělství investovalo minimálně. Potýká se se znečištěnými kanály, nefungující technikou, kontaminovanou půdou a omezenými možnostmi přepravy vypěstovaných produktů. Je třeba postavit nové skladovací prostory a zajistit přísun nových sadeb.
Země, kde před deseti tisíci lety v oblasti takzvaného úrodného půlměsíce vzniklo zemědělství, je dnes v tomto směru mimořádně zaostalá.
"Je nemožné začít s rekonstrukcí iráckého zemědělství za současných podmínek, kdy nelze cestovat jinak než s vojenským doprovodem a automatickými zbraněmi na střechách vozů," řekl agentuře Reuters jeden z amerických expertů, který má v Iráku na starosti zemědělství.
Spojené státy zatím vyčlenily na zemědělské projekty 72 miliónů dolarů z celkové sumy 4,4 miliardy určené pro Irák. Minulý týden na schůzce amerických a iráckých expertů irácká strana uvedla, že s tak malou částkou na zemědělství není spokojena.
Americká expertní firma Development Alternatives Inc. loni v dubnu varovala Bushovu administrativu, že situace v zemědělství se spíše zhoršuje než zlepšuje. Během posledních dvou let poklesla produkce bavlny a kukuřice. Kvalita iráckého obilí je výrazně horší než dováženého. Veterinární kliniky mají jen minimální vybavení.
"Pokud se bezpečnostní situace v zemi nezlepší, nemá zemědělství naději na oživení. I když investujeme peníze, výsledky se nedostaví," tvrdí jeden z amerických odborníků působících v Iráku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů