Pátek, 26. dubna 2024

EU schválila akční plán boje proti přírodním katastrofám

EU schválila akční plán boje proti přírodním katastrofám
Ministři zahraničí EU v pondělí schválili akční plán pomoci oblastem jihovýchodní Asie zasaženým 26. prosince ničivou vlnou tsunami. Dokument mapuje dosavadní kroky unie a plánuje režim rekonstrukce a obnovy. Obsahuje však také obecná preventivní opatření pro případ opakování přírodních katastrof v unii i mimo ni.

BRUSEL -
Podle komisařky Benity Ferrerové-Waldnerové se EU dohodla na preventivních opatřeních, na vytváření civilních sil rychlého nasazení pro případ katastrof, na koordinaci s vojenskými složkami a na zesílené konzulární spolupráci. Ujistila také postižené země, že na ně EU nezapomene a splní závazky, které učinila.

"Jsem zcela spokojena," řekla před novináři. EK oznámila, že na konkrétní účely ve prospěch obětí tsunami adresovala 80 miliónů eur ze 100 miliónů (kolem tří miliard korun) vyčleněných začátkem měsíce z těchto důvodů z rozpočtové rezervy EU. Připomněla, že celkem bylo z kasy EU do oblasti již vysláno 103 miliónů eur.

Z 80 miliónů bude 56,5 miliónu určeno na krátkodobou pomoc v Indonésii, na Srí Lance, v Indii, na Maledivách a v Thajsku; dvěma milióny EU přispěje k budování varovných systémů v postižených zemích pro případ zemětřesení a tsunami. Dalších 15 miliónů spotřebuje distribuce pomoci a ostatní peníze zůstanou jako rezerva; potřeby pro jejich využití se vyhodnotí na místě. Ministři se dohodli, že se k naplňování jednotlivých etap akčního plánu vrátí na dubnové schůzi.

Zdroj: EU

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů